Szerdán élesedik az Altair upgrade az Ethereum blokkláncon

Még nem telt el 3 hónap sem azóta, hogy az Ethereum blokkláncon implementálásra került egy nagyon fontos hálózati upgrade. Ez a London hard fork megváltoztatta a struktúrát, amely alapján a bányászok a bányászjutalmakban részesülnek. Most a blokklánc fejlesztési csapata egy újabb frissítésre készül, az Altair upgrade-nek október 27-én, szerdán kell élesednie a tervek szerint.

Az Altair az első beacon chain, amely segíti az átmenetet a hálózaton a a PoW-ról a PoS-ra. Pooja Ranjan, aki az Ethereum Cat Herders néven ismert decentralizált fejlesztői csapat projektmenedzsere, elmondta, “hogy ez lesz az egyetlen upgrade a beacon chain-en mielőtt az Ethereum a Proof of Stake-re váltana.”

A beacon chain tavaly decemberben élesedett. Ez egy Proof-of-Stake lánc, amely párhuzamosan működik a Proof-of-Work mainnet mellett. Úgy tervezték meg, hogy néhány funkciót támogatni tudjon. Ezek közül az egyik a staking bevezetése az Ethereum hálózaton. Jelenleg ugyanis az Ethereum blokkláncon a bányászok egy specializált hardver, a bányászgépek használatával oldják meg a kriptográfiai műveleteket, amelynek eredményeképpen új blokkláncot bányásznak. A staking bevezetésével növelhető a decentralizáció foka és a biztonság szintje a hálózaton.

A beacon chain másik funkciója, hogy felkészítse a mainnet-et a “shard chain” mechanizmusra. Ennek a célja, hogy a gyakran bedugult és lassú hálózatot felgyorsítsa azáltal, hogy 65 blokkláncot hoz létre, amelyek teljes harmóniában működnek. Ezzel válik teljessé az Ethereum 2.0 funkcionalitás szempontjából. Ennek élesedése valamikor a jövő évben várható az Ethereum Foundation által közzétett dokumentáció szerint.

Altair upgarde

Az Altair upgrade hozadéka

Jelenleg a beacon chain lehetővé teszi az emberek számára azt, hogy stakeljék az ETH-t, viszont nem tudják kivenni onnan. “Az összeolvadás után a teljes hálózat átáll a Proof-of-Stake konszenzusos mechanizmusra,” magyarázta Ranjan. “A 2022-es upgrade után a felhasználók kivehetik az etherjeiket a stakingből.

A mostani Altair upgrade tehát egy nagyon fontos mérföldkő az Ethereum 2.0 implementációjában.

Tim Beiko szerint, aki az Ethereum core fejlesztőit koodinálja, az Altair 3 fontos előnnyel jár. Először is az upgrade után lehetővé válik, hogy a fejlesztők vékonyklienseket fejlesszenek a beacon chain-en. A vékonykliens ugyanis kevésbé terjedelmes mint egy teljes node szoftver, amellyel most validálják a blokkokat és a tranzakciókat benne. Nem szükséges hogy állandóan szinkronizáljon a teljes blokklánccal. Ezzel sokkal könnyebbé teszi az interakciót a felhasználók számára.

Beiko elmondta, hogy az Altair növeli az inaktivitás miatti büntetést is. A stakerek nem tehetik meg, hogy csak ülnek és várják a jutalmat. Online kell tartaniuk a node-okat, és mindig le kell tölteni a legújabb szoftverfrissítést. Ha nem teszik ezt meg, akkor büntetésre számíthatnak. “Az elején nem voltunk annyira szigorúak a stakerekkel szemben. De most, ha valaki nem csinálja meg a rábízott funkciót, akkor elvesszük a stake-jük egy részét, tehát elvesztik az ETH stake-jük egy bizonyos arányát.”

Végezetül ez egy újabb lehetőség arra, hogy kipróbáljuk, hogy a beacon chain upgrade mindenfajta probléma nélkül végigmegy. “Biztosak akarunk lenni benne, hogy az összeolvasás problémamentesen fog sikerülni,” mondta Beiko.

Altair upgrade frissítés a node-okon

Szerdáig valószínűleg nagyon sok felhasználó upgradeli majd a node-ját. Danny Ryan, az Ethereum 2.0 egyik fejlesztője már ki is posztolta a Twitteren, hogy körülbelül 8 perc alatt sikerült neki végigvinni a frissítést. “Biztos vagyok benne, hogy sokan megcsinálják az upgrade-t a hétvégén. De szerdán látjuk majd csak biztosan, hogy meddig jutottunk,” magyarázta Danny Ryan.

Ha sok node nem hajtja végre az upgrade-t, akkor az extrém esetben akár egy komoly fenyegetést is jelenthet, és végső esetben a blokklánc kettéhasadhat. Ez történt idén augusztusban is, amikor az Ethereumon a Geth software klienst használók nem frissítették a nodejaikat, miután egy hibát találtak a szoftverkódban.

A korábbi network upgrade, ami London hard fork néven vált ismertté, nagyon sok változást vezetett be. Ezek közül a legismertebb az EIP-1559 fejlesztési javaslat, amely eltérítette a tranzakciós díjakat a bányászoktól, és egy olyan tárcába tette, amihez senki sem tud hozzáférni. Ezzel nagyban csökkentették az ETH monetáris kínálatának növekedési sebességét.

Habár az Altair upgrade nem vezet be ilyen drasztikus változtatásokat, mégis egy fontos lépés lesz az Ethereum 2.0 jövője szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük