Argentína mától megadóztatja a kriptotranzakciókat

Argentína azonnali hatállyal a mai naptól bevezette a kriptotranzakciókat terhelő adót. A 0.6%-os adó csak azokat a kriptokereskedéseket érinti, amelyek rendelkeznek argentin bankszámlával.

A kriptotranzakciók az országban eddig a készpénzes fizetések kategóriájába tartoztak, amelyek adómentesek voltak. A mostani rendelet értelmében azonban a kriptovalutával történő fizetéseket az argentin állam átsorolta a csekkel történő fizetések közé, ezért a kriptovaluták esetében is a 0.6%-os adó lép érvénybe. Az országban ez a második adó, amely a kriptókat sújtja, mivel 2017 óta tőkenyereségadót is szed az argentin állam.

Az új adót a kriptokereskedéssel foglalkozó cégek minden bizonnyal tovább hárítják majd a vásárlókra, aminek biztosan lesz visszhangja a kriptoközösségben. Az utóbbi időben Latin Amerikában ugrásszerűen megnőtt ugyanis a kriptovaluta használók száma, ezt azonban több ország vezetése se nézte jó szemmel. Ennek fényében a mostani argentin kriptoadó bevezetése is úgy tűnhet, hogy az állam ismét megpróbál keresztbe tenni a kriptovaluta tulajdonosoknak. Valójában az államok többsége mostanra kénytelen-kelletlen elismerte a kriptovaluták létjogosultságát, vagy legalábbis azt, hogy valahogy kezelni kell az azzal kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Argentínában ennek a várhatóan hosszú folyamatnak az első apró, de annál fontosabb lépése, hogy az adó által az állam beemelte a kriptovalutákat a hagyományos pénzpiaci eszközök közé. Ahogy Miguel Pesce, az argentin központi bank elnöke is elmondta, az államnak közelebbről is vizsgálnia kell a kriptokereskedelmet. A bank elnök hozzátette, hogy a kriptovaluták áringadozása jelenti jelenleg a legnagyobb gondot. Kiemelte, hogy a bankoknak alkalmazkodniuk kell a kriptovaluták megjelenése által beindult változásokhoz, az államnak pedig biztosítania kell, hogy a kriptovalutákat ne lehessen felhasználni a helyi devizaszabályozási rendszer kijátszásához. A bankelnök nyilatkozatából kitűnik, hogy az argentin állam érdekelt egy átlátható szabályozás létrehozásában. A tiszta, átlátható pénzügyi keretek megteremtésével az argentin állam több most még bizalmatlan befektető számára is vonzó célponttá válhatna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük