Hogyan készüljünk fel a hiperinflációra?

Az elmúlt hetek eseményei miatt világszerte tovább erősödik az infláció. Az Oroszország elleni szankciók nem csak az agresszort érintik rosszul, de a gyengébb gazdaságokat is megviseli.

A világjárvány kezdete óta mindenütt felerősödött az infláció. Minden ország a maga módján megpróbálta enyhíteni, változó sikerrel. A felelőtlen pénznyomtatással például az Egyesült Államok saját magát taszította az inflációs spirálba.
Ez a negatív trend tapasztalható mindenütt, ám az utóbbi hetek eseményei tovább rontják a helyzetet. Évtizedek óta először ismét megjelent a rettegett kifejezés a közbeszédben: a hiperinfláció.

Mi is a hiperinfláció?

Az infláció a mindennapok része, és a jelenséggel minden valamire való jegybank számol, és különböző pénzügyi eszközökkel kordában is tartja azt. Ezzel szemben a hiperinfláció esetében már nem működnek a fent említett eszközök és az árak kontrollálhatatlanul elszállnak. Ilyen drasztikus mértékű áremelkedés általában valamilyen külső esemény hatására alakul ki, amiből az utóbbi időben bőven jutott. A pandémia után észhez térni próbáló világnak még fellélegezni is alig volt ideje mielőtt az oroszok lerohanták Ukrajnát.

Világelsők vagyunk hiperinflációban

Sajnos nekünk nem kell messzire mennünk, hogy megértsük a hiperinfláció mibenlétét. 1945 és 1946 között ugyanis Magyarországon jegyezték fel a világtörténelem legmagasabb hiperinflációját. Az árak akkor 15 óránként duplázódtak meg, és hiába szerepelt rengeteg nulla a bankjegyeken, azok már egy doboz gyufát is alig értek.
A forint mostani helyzete is sötét jövőt vetít elő. Ezen cikk írásakor a forint/euró árfolyam már elérte a 400 forintot. Ez már önmagában is elég súlyos, viszont ehhez még hozzájönnek a rohamosan emelkedő gáz és olajárak is.

Felkészülni, de hogyan?

Amikor beüt a hiperinfláció, akkor a pénzre már nem tekinthetünk többé értékőrző eszközként. Az egyre gyorsuló áremelkedés miatt ezért a pénzünket minél hamarabb át kell váltanunk olyan eszközökbe, amelyek bármilyen rossz helyzetben értékesek lehetnek. Ez lehet arany, ékszer, műtárgy, de sokan például külföldi valutába próbálják meg ilyenkor menekíteni a vagyonukat. Ez történt Oroszország esetében is, ám az állam 30%-os adót vezetett be a valutavásárlásokra.

Ha azonban a helyzet tovább súlyosbodik, akkor bizony érdemes bevásárolni alapvető cikkekből és hosszú távon eltartható élelmiszerekből is felraktározni.

A hiperinfláció azonban sose szűnik meg egyik napról a másikra. A helyreállás, ha be is következik, sosem könnyű, mert a súlyos károkat nem tudja pikk-pakk kiheverni az érintett gazdaság.

A bitcoin egy jó alternatíva lehet

Nagyszüleink ilyenkor lehet, hogy a matrac alá rejtett ékszerekkel próbálták átvészelni ezt a nehéz időszakot, de nekünk már más lehetőségeink is vannak a nehézségek közepette. A bitcoin például bárhol a rendelkezésünkre áll, és szinte bárhol tudunk vele fizetni. Ha pedig egy biztonságos digitális tárcán tartjuk, akkor attól sem kell tartanunk, hogy elvész. Emellett a véges készletének (21 millió) köszönhetően ideális eszköz az infláció ellen. Tehát mindenképpen érdemes felírni a bevásárlólistára a liszt és az élesztő mellé. Vagy helyettük.