Egyre több milliárdos fektet kriptóba, a magyar milliárdos sem kivétel

A bizonytalanná vált gazdasági helyzetre adott állami beavatkozás sehol se hozott eddig kedvező eredményt, ezért egyre több milliárdos keres a fiat valuták mellett és helyett biztonságosabb befektetési lehetőségeket.

Infláció és beavatkozás

A tavalyi év végére mindenütt rég nem látott méreteket öltött az infláció. Novemberben világszerte negatív rekordok születtek, az Egyesült Államokban például negyven éves negatív rekord dőlt meg 6,8%-os értékkel, Magyarországon pedig 7,4%-os volt az infláció, amire tizennégy éve nem volt példa. Az országok különböző módszerekkel próbálják kezelni a helyzetet, az USA például fejveszett pénznyomtatással, nálunk pedig ármaximalizálással. Eddig azonban egyik megközelítés se hozta meg a kívánt eredményt, nem csoda hát, ha a befektetők jobb lehetőségek után néznek.

Ray Dalio, a BridgeWater Associates fedezeti alapkezelő alapítója, már korábban is úgy nyilatkozott, hogy a fiat valuták az infláció miatt egyre inkább elértéktelenednek, és a készpénzre lassan már csak papír szemétként gondolhatunk. Ő maga is saját vagyonának egy részét már Bitcoinba, illetve Ethereumba fektette.

Milliárdosok kriptoklubja

Nem ő az egyetlen, aki hasonlóképpen gondolkodik. Péterffy Tamás, a magyar származású amerikai milliárdos is nemrég úgy nyilatkozott, hogy óvatosságból nem árt a portfóliónk 2-3%-át kriptóban tartani arra az esetre, ha a fiat valuták bedőlnének. Ő maga is rendelkezik kriptóval, bár nem tudni, hogy a 25 milliárd dolláros vagyonának hány százalékát tartja digitális valutában. Az általa alapított cég, az Interactive Brokers, az ügyfeleinek is kínál kriptókat, jelenleg Bitcoin, Ethereum, Litecoin és Bitcoin Cash vásárlására van csak lehetőség, de az elektronikus kereskedelmi platformon a következő hónapokban újabb tíz kriptovaluta kerül majd bevezetésre.

Péterffy szintén a diverzifikáció híve a kriptók esetében, mivel ahogy mondja a digitális valuták könnyen elérhetik akár az egy millió dolláros értéket, de az is előfordulhat, hogy nullára zuhan az áruk. Azt ő se tudja, hogy melyik ára szökik majd az egekbe és melyik lesz teljes bukás, mindenesetre a Bitcoinnal kapcsolatban nagyon optimista. Decemberben azt jósolta, hogy akár 100000 dollárra is emelkedhet a Bitcoin ára mielőtt a piaci korrekció beindulna.

Paul Tudor Jones, a Tudor Investment Corporation eszközkezelő vállalat alapítója is a Bitcoin tulajdonosok táborát szaporítja, aki szerint a Bitcoin az aranynál is jobb biztosíték az infláció ellen.