Az Anonymous állítólag kényes orosz dokumentumokat szerzett

Az Anonymous hackercsoport azt állítja, hogy sikerült megszereznie az orosz központi bank, a Bank of Russia kényes dokumentumait. A csoport már korábban is azt állította, hogy sikerült feltörniük a Bank of Russia szervereit. A 35000 dokumentum állításaik szerint mintegy 28 gigabájtot tesz ki. Az összes dokumentumot bárki számára elérhetővé fogják tenni 48 órán belül. Az Anonymus beszámolója szerint az orosz dokumentumok között számtalan “titkos egyezségre” is fény derül. Itt nem feltétlenül világrengető összeesküvés elméletekre kell gondolni, sokkal inkább arra, hogy újabb belföldi és külföldi személyek lepleződhetnek le, akiknek pénzügyileg köze lehet a Putyin rezsimhez. Mindeközben a Bank of Russia természetesen visszautasítja mindezt, közleményük szerint az intézményt semmilyen sikeres kibertámadás nem érte.

Bővülhet az ismert oligarchák listája?

A kényes dokumentumok kiszivárogtatása az Anonymous hacker csoport legújabb húzása, mióta háborút hirdettek az orosz elnyomó rezsim ellen. A hackereknek korábban már sikerült számos orosz kormányzati weboldalt feltörniük, sőt, valakik még az egyik orosz tévécsatorna adását is meghekkelték, így azon órákig folyamatosan az ukrán himnusz ment. Az Anonymous azzal fenyegetőzik, hogy akcióikkal az egész orosz internetet fel fogják forgatni. A csoport tagjai állítólag már elkezdték szétküldeni a 35 ezer dokumentumot különféle nemzetközi hírügynökségeknek. Azt ígérik, hogy ha valaki cenzúrázva hozza csak le a dokumentumokat, akkor azt ők maguk teszik teljes terjedelmében elérhetővé.

Az orosz-ukrán háborúban már a kezdetektől nem csak a “hagyományos” nyers erő dimenziójában, hanem a gazdasági, a geopolitikai és az információs térben is javában dúlnak a harcok. Oroszország és Ukrajna közvetlenül is támadásokat intézett egymás ellen a kibertérben, a harcba pedig a kormányoktól független szereplők is bekapcsolódtak. Az Anonymous és egyéb nyugati csoportok főleg Ukrajna, a “szabadúszó” orosz hackerek és egyes nem főleg nyugati számítógépes bűnözői csoportok főleg Oroszország oldalán. Érdemes kiemelni azt is, hogy számos orosz szereplő Putyin rezsimjével szemben próbál meg inkább fellépni, például a valóságot bemutató cikkek, képek és videók közzétételével. Oroszországban ugyanis minden eddiginél szigorúbb cenzúra jött létre, minden közzétett kép és szó Putyin őrült propagandáját támasztja alá (gyakran meghamisított tartalmakkal), amely szerint ugyebár “felszabadítás” zajlik Ukrajnában.