Ukrajna NFT-múzeumot épít háborús mementóként

Ukrajna piacra dobja az orosz inváziót megörökítő NFT-múzeumát, az eladásokból származó bevételeket pedig ismételten az ukrán hadsereg finanszírozására és a civil áldozatok támogatására használja fel.  

A múzeum, mely egyébként a Meta History Museum of War nevet viseli, egy digitális világra szabott krónika lesz, amely megemlékezik az orosz-ukrán háború közelmúltbeli eseményeiről. Az NFT-gyűjtemény az ukrán és a nemzetközi digitális művészek személyes reflexióin keresztül kalauzol el bennünket a háború gyötrelmeibe, és ahogyan a múzeum fogalmazott: „a MetaHistory megvásárlásával közösen fedhetjük fel az igazságot”. Ami pedig a legjobb – vagy legalábbis a legérdekesebb – hogy a Polygon és az Ethereum blokkláncon futó Fair NFT platformon keresztül megvásárolható digitális alkotások egészen az eladásig rejtve maradnak, vagyis fogalmunk sem lesz arról, hogy éppen milyen NFT-t zsebelünk be.

A „Warline” gyűjtemény NFT-i kivétel nélkül 0,15 ETH-ba, mostani árfolyamon körülbelül 468 dollárba fog kerülni, és minden egyes alkotás a háborús történések időrendi sorrendjében kerül értékesítésre. Az eladásokból befolyt összegek közvetlenül a Digitális Átalakítás Minisztériumának hivatalos kriptoszámlájára érkeznek majd, amelyen keresztül a hadsereg és a civilek támogatásra kerül sor.

NFT – a közösség legerősebb fegyvere?

Az orosz invázió kezdete óta több mint 100 millió dollárnyi kriptoadomány áramlott a régióba, és a Merkle Science elemző weboldal adatai szerint a segélyek többsége közvetlenül az ukrán kormányhoz került. Az NFT-k szintén kifejezetten hasznos módszernek bizonyulnak az ukrajnai szervezetek számára történő pénzgyűjtésben, amit egyébként az ukrán kormány is felismert és már a hónap elején közölte, hogy NFT-t bocsát ki a hadsereg finanszírozására. Mindemellett az UkraineDAO 6,75 millió dollárnyi ETH-t gyűjtött össze egy ukrán zászlót ábrázoló NFT eladásával.

Az NFT-k már megmutatták a világnak a közösség erejét, valamint az egyén hangjának fontosságát” – írta a Fair egy blogbejegyzésében.

Mykhailo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és a digitális átalakulásért felelős minisztere a szóban forgó NFT-múzeumot „a háború emlékének megőrzésére”, illetve „az ukrán identitás és szabadság ünneplésére” szolgáló virtuális ereklyének tekinti.