Ismét az olcsó szén felé fordulnak a bitcoin bányászok?

A kibontakozó globális energiaválság közepette a szén ismét egyre kedveltebb energiaforrás, többek között a bitcoin bányászathoz is. Úgy tűnik, hogy eddig tarthatott a nagy zöld forradalom. Mivel a csapongó geopolitikai helyzet miatt jelenleg nem kap túl nagy figyelmet a környezetvédelem, így mindenki azonnal újra rárepült a legolcsóbb, de egyben legjobban szennyező megoldásokra. Persze itt nem csak a kriptovaluta bányászatról van szó.

A zöld forradalom addig tartott, amíg muszáj volt

A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése szerint a szén részesedése a világ energiatermeléséből 2 százalékot is nőhet idén. Mindezt a kőszén egyre emelkedő ára sem fogja vissza, hiszen a többi energiahordozó ára ennél is durvább mértékben emelkedik. Mindez javarészt az orosz-ukrán konfliktusnak köszönhető. A szakértők úgy fogalmaztak: “ha mérlegre tesszük a környezetvédelmet és az energiabiztonságot, akkor bizonyára senkinek nem kell elmondani, hogy melyik fog felülkerekedni”. Az utóbbi években számos széntüzelésű erőmű zárt be. Most azonban arról szólnak a hírek, hogy a magas kereslet miatt sorra nyitnak újra, vagy növelik a termelést. Olyan szén tüzelésű erőművek is vannak, amelyek kifejezetten a bitcoin bányászok kiszolgálására nyitottak újra.

A leghíresebb ilyen story a Hardin szénerőmű története az amerikai Montana államból. Az erőmű évek óta alig termelt áramot. Idén azonban kizárólag a bitcoin bányászok kedvéért növelték a szén felhasználásával történő energiatermelést. Az, hogy “növelték” enyhe kifejezés. Egészen pontosan 5000 százalékkal több káros anyagot juttatott az erőmű a légkörbe idén eddig, mint 2020-ban egész évben. A helyi lakosok pedig nagyon nem örülnek a környezetszennyező erőmű megnövekedett aktivitásának. Egyikük szavaival élve: “Ez az erőmű nem rászorulók otthonait melegíti. Ez az erőmű kizárólag egy szűk, kapzsi réteg további gazdagodását szolgálja, miközben megöli a környezetet”. A jelenség miatt ismét előtérbe kerültek azon hangok, amelyek a kriptovaluták környezetvédelmi aggályaira hívják fel a figyelmet. A széntüzelésű erőművek ráadásul nem csak a levegőt szennyezik. A levegőbe kerülő szénpor és füst nehézfémeket és egyéb toxikus anyagokat is tartalmaz, amely a a földre hullva mérgezővé teszi a talajt, sőt még a talajvízbe is beszivároghat.