Ukrajna közzétette feketelistáját az orosz propagandistákról

Az ukrán kormány közzétette azon politikusok, professzorok és aktivisták nevét, akik állítása szerint orosz propagandát folytatnak. A listára néhány amerikai tisztviselő, egy hivatalban lévő szenátor és egy Pulitzer-díjas újságíró is felkerült. 

Az ukrán Dezinformáció Elleni Központ szerint többek között Rand Paul republikánus szenátor, Tulsi Gabbard kongresszusi képviselő, Edward Luttwak hadtörténész, John Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora, valamint Glenn Greenwald díjnyertes újságíró is hozzájárult az orosz propaganda terjesztéséhez. A vád érinti továbbá Marine Le Pen francia populista politikust és Leonardo Tricarico egykori NATO-vezetőt is, aki elviekben Ukrajnát okolja a háború kirobbantásáért. A listán szereplők közül azonban többen is kiálltak amellett, hogy a nyugati államok fegyvereket küldjenek az ukrán hadseregnek. Luttwak elmondása szerint szintén hasonlóan cselekedett, ám a helyi tisztviselők rögvest “oroszbarát propagandistának” minősítették őt, miután háborús kompromisszumot javasolt.

Azért ehhez az érintetteknek is volt egy-két hozzászólásuk

A lista összeállításának szempontjait és pontos kritériumait egyelőre nem hozták nyilvánosságra, úgy tűnik azonban, hogy amint valaki véleménye bármilyen mértékben is eltér az ukrán vezetés álláspontjától, azt rögvest megbélyegzik. A legtöbb érintett meglepve találkozott nevével a kormány feketelistáján, Glen Greenwald ugyanakkor csak egy “szokásos idióta mccarthyzmusnak” tudja be azt:

“A nyugati háborúpártiak és az állami szervek évtizedek óta ugyanazt a taktikát alkalmazzák, hogy démonizáljanak mindenkit, aki megkérdőjelezi az USA és a NATO külpolitikáját. Ez egy, a hidegháború kezdetére visszanyúló módszer, hogy minden másként gondolkodót azzal vádolnak, hogy ‘orosz propagandát’ terjeszt, vagy egyéb módon a Kreml szolgálatában áll. Az ukránoknak abszolút megvan a joguk ahhoz, hogy saját háborús politikát folytassanak. De amikor elkezdik megkövetelni, hogy az országom saját erőforrásait a háborús erőfeszítések táplálására használja, akkor nekem is és minden más amerikainak abszolút joga van megkérdőjelezni ezt a gondolkodásmódot, vagy rámutatni annak veszélyeire és kockázataira. Egyáltalán nem érdekel, hogy Ukrajna azzal próbálja lezárni a vitákat, hogy az USA vagy a NATO politikáját megkérdőjelező újságírókat és politikusokat orosz propagandistáknak minősíti. Ez a taktika éppoly ésszerűtlen, mint amennyire olcsó, ízléstelen és hiteltelen”nyilatkozta.

Edward Luttwak szintén nyilvánosan reagált az eseményekre, amivel egyúttal demonstrálta, hogy ő bizony többször is “személyesen lobbizott” a külföldi kormányoknál, hogy több fegyvert küldjenek Kijevnek.

Tulsi Gabbard pedig egyenesen élő adásban reflektált Ukrajna politikájára: