“Az FTX a bitcoin ellentéte” – Salvador elnöke is reagált az FTX összeomlására

Nayib Bukele, Salvador elnöke egy tweetben írt arról, hogy az FTX a bitcoin ellentéte, és a tőzsdét egy Ponzi-sémához hasonlította a vállalat összeomlása után.

Bukele, aki a bitcoin elkötelezett támogatója, a Twitter bejegyzésben arról is írt, hogy a kriptovaluták zászlóshajóját a Ponzi-sémák és a vállalatok által elkövetett csalások megakadályozására tervezték. Példaként megemlítette az Enron csalását, amikor is a vállalat számviteli szabálytalanságok segítségével megnövelte a vállalat bevételeit és eltitkolta a leányvállalatai adósságát. Bukele felidézte Bernie Madoff hírhedt amerikai csaló 64,8 milliárd dolláros Ponzi-rendszerét is, legutóbbi példaként pedig az FTX összeomlását említette, amelynek során a kriptotőzsde feje, Sam Bankman-Fried titokban átutalta a felhasználók pénzét az Alameda Researchnek.

Nem igazán használnak BTC-t a salvadoriak

A múlt héten megszaporodtak az álhírek, miszerint Bukele az ország kriptoállományának nagy részét FTX tokenben tartotta, de a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao november 11-én egy tweetben gyorsan el is oszlatta ezeket a pletykákat.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy Bukele és kormánya mekkora összeget költött közpénzből bitcoin vásárlásokra, mióta törvényes fizetőeszközzé tette a kriptovalutát az országban. 2022. október 31-én ugyanis Salvador fejlesztési bankja, a BANDESAL másodszor is elutasította az ország korrupcióellenes tanácsadó központjának kérését, hogy hozzák nyilvánosságra a kormány bitcoin vásárlási és eladási nyilvántartását. És bár ezeket az adatokat nem tették közzé, a Bloomberg Economics szerint az ország jelenleg 2381 BTC-vel rendelkezik, ami még a mostani nagyon alacsony árfolyamon is körülbelül 38,7 millió dollárnak felel meg.

Egyébként a bitcoin elterjedése Salvadorban eddig elég lassan halad, annak ellenére, hogy Bukele tavaly törvényes fizetőeszközzé tette a kriptovalutát. A salvadori Kereskedelmi és Iparkamara 2022 márciusában végzett felmérése szerint a vállalkozások 86%-ánál még soha nem fizettek BTC-vel, míg a vállalkozásoknak csupán 20%-a fogadja el a bitcoint, és a válaszadóknak mindössze 14%-a bonyolított már le bitcoin tranzakciót.