Újabb mérföldkő – a bécsi tőzsdére is felkerült egy Bitcoin termék

A Wiener Börse, az egyik legnagyobb közép-európai központú tőzsde, ma listázta első kriptovaluta termékét, a 21 Shares ETP terméket. Bár ez a tevékenység is a kriptovaluták mainstream elfogadásának a növekedését jelzik, azonban ezek a tőzsdén forgalmazott termékek (ETP-k) veszélyesek is lehetnek. Ugyanis ezek lehetnek azok, akik az erősödő tendenciát megállítják, és akik végül leértékelik a kriptovalutát, regionális szakértők állítása szerint.

A svájci székhelyű 21 Shares AG nevű fintech cég által kibocsátott single-asset termékkel az ABTC szimbóluma alatt fognak kereskedni. A termék igyekszik nyomon követni mind a Bitcoin – a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovalutája-, mind pedig a verseny második helyezettje, az Ethereum befektetési eredményeit.

Más szavakkal ez azt jelenti, a Wiener Börse ügyfelei mostantól szabályozott kereskedési platformtól szerezhetnek kitettséget a kriptopénzzel szemben anélkül, hogy a kriptovalutát közvetlenül maguknak kellene megvásárolniuk.

“Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy a Bitcoin ma már mindenhol elérhető mind a lakossági, mind az intézményi befektetők számára a teljes DACH régióban [Németországban, Ausztriában és Svájcban]” – nyilatkozta Hany Rashwan, a 21Shares AG vezérigazgatója a sajtóközleményében.

Bár mérföldkő a tőzsdei bevezetés a bécsi tőzsdén, ez nem a 21 Shares első kripto- vagy akár Bitcoin-központú ETP-je. Július elején Bitcoin ETP-jét a Deutsche Börse Xertra kereskedési platformján jegyezték be. 2018-ban a vállalat piacra dobta első kriptovaluta ETP kosarát (HODL), amely 48,6 százalék Bitcoinból, 30,89 százalék Ethereumból, 12,54 százalék Ripple-ből, 3,01 százalék Bitcoin Cash-ből és 2,95 százalék Litecoin-ból állt szeptemberben.

Ez az esemény is a fintech vállalatok növekvő tendenciájának legújabb jele, hogy a mainstream befektetők számára szabályozottabb hozzáférést biztosítanak a kriptovalutához. Viszont jelzi a kriptovaluta további elfogadását is mind az intézmények, mind a szabályozók részéről.

Az ETP-k veszélybe is sodorhatják a kriptovalutákat

Bár pozitív a fogadtatása összességében, azonban aggodalomra is ad okot. Ugyanis az ETP-k révén belépő új befektetők nem értik a kriptopénz lényegét.

Mindkét pontra felhívja a figyelmet Anita Posch, a Bitcoin & Co. Podcast házigazdája és a Bitcoin Austria, egy regionális nonprofit szervezet igazgatósági tagja, amely 2011 óta nyújt Bitcoin edukációt.

Noha Posch örül annak, hogy a Bitcoin milyen felkapott lett Ausztriában. Azonban gyorsan rámutat arra is, hogy milyen hátrányai vannak annak, ha minél több ember hozzáfér a kriptovalutához az ilyen típusú befektetési termékek révén.

A 21 Shares elemzőjével Twitter eszmecserét folytatott Posch. Ennek során kijelentette, hogy jobban szereti, ha az emberek saját kulcsokkal rendelkeznek, amikor Bitcoint vásárolnak, ahelyett, hogy harmadik féltől vásárolnának. A Bitcoin-címek magánkulcsainak birtoklását a legtöbb Bitcoin-szakértő és támogató alapvető biztonsági és tulajdonosi intézkedésnek tekinti.

Posch rámutatott arra a tényre is, hogy a globális tőzsde, a Coinbase biztosítja az ETP mögöttes Bitcoin-ját.

“Alapvetően ez egy olyan termék, amit egy nem felügyelt kriptotőzsde (Coinbase) birtokol” – nyilatkozta Posch. “Ez azt jelenti, hogy most már három közvetítőd van. A Bitcoin alapgondolata azonban az egyének felhatalmazása. Emellett a közvetítők és mindazon pénzügyi konstrukciók megszüntetése, amelyek 2008-ban a banki válsághoz vezettek.”

Posch mondanivalójának lényege, hogy az ETP-k létrehozása a kriptovalutát ugyanabba a tradicionális pénzügyi kategóriába terelheti, ami ellen a Bitcoint pont létrehozták.

Emellett elmondta, hogy az ETP-k megteremtik azt a veszélyes valóságot, hogy “a kriptovaluta-tőzsdék, mint például a Coinbase, olyan nagyra növekedhetnek, hogy befolyásolhatják a Bitcoin fejlődésének irányát”.

Sőt, Posch kijelentette, hogy minden olyan ETP-t biztosító tőzsde, amely nem biztosítja a tartalék forráskészletét, az fizetésképtelenséget kockáztathat. Ez a gyakorlat azt jelenti, hogy egy bank vagy bróker az ügyfeleik által biztosítékként adott pénzeszközöket saját befektetési céljaikra használja fel. Bevett gyakorlat volt ez az Egyesült Államokban a Lehman Brothers 2007-es összeomlásáig. Ez később hozzájárult a 2008-as pénzügyi válsághoz – és közvetett módon a Bitcoin születéséhez.

Bár egy szabályozottabb út megnyitása a kevésbé tapasztaltak számára nyilvánvalóan járható útnak tűnhet, legalább rövid távon. De a tősgyökeres bitcoinisták mégis megrázzák a fejüket a hír hallatára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük