A 7 legnagyobb bitcoin tévhit, amivel a hülyék etetnek

  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mik a legnagyobb tévhitek a bitcoin kapcsán? A Rigában, Lettországban rendezett Baltic Honeybadger konferencián, több blokklánc és kriptovaluta szakértő válaszolt a kérdésre.

1. Miért a bitcoin?

Az első kérdések között nemcsak az szerepel rendszeresen, hogy “mi a bitcoin“, hanem az is “miért a bitcoin”. Samson Mow, az amerikai székhelyű blokklánc vállalat, a BlockStream stratégiai igazgatója azt mondta, hogy míg az emberek, mint érmét próbálják a bitcoint megérteni, a “miért van bitcoin” kérdéssel már nem foglalkoznak. Nem tudják azt például, hogy miért is létezik. Ő azonban optimista, hiszen úgy látja, egyre közelebb állunk ahhoz, hogy az emberek megértsék milyen okok állnak a bitcoin létezése mögött és miért van rá szükség. Mow hozzátette azt is, hogy sokak fejében komoly változások zajlanak, ami a pénzügyeket illeti. Már különbséget tesznek pénz és pénz között. Tíz évvel ezelőtt még csak simán azt mondogatták “pénz”. Mostanra azonban már rájöttek, hogy a világ nem olyan, mint amilyennek gondolták, hiszen pénz és fiat pénz között óriási különbség van.

2. A bitcoin egy anonim eszköz

A BTC-vel kapcsolatos másik tévedés azt, hogy sok ember azt gondolja, a bitcoint főképp az alvilág használja, így biztosítva a névtelenséget, mondta a Casa kriptobiztonsági vállalat technológiai vezetője, Jameson Lopp. “Úgy gondolom, hogy sok ember még nem érti azt, hogy milyen nehéz is a bitcoint magáncélokra használni. Jelenleg nagyon sok ember fér hozzá a jó pénzügyi infrastruktúrához, ezért nincsenek rászorulva és ösztönözve arra, hogy képezzék magukat a témával kapcsolatban.” – mondta Lopp.

3. A bitcoin egy technológia, nem pedig pénz

Sok elképzelés született már arról, hogy mi lehet a bitcoin. A Bitcoin Core fejlesztője Jimmy Song szerint a legnagyobb tévhit az, hogy sokak szerint a bitcoin egy technológia, nem pedig pénz. Vannak dolgok, amelyek különböznek a pénz és a technológia között. “A pénzt senki nem kívánja folyamatosan megváltoztatni, nem úgy, mint a technológiát”, mondta Song.

4. A bitcoin egy (olcsó) fizetési mechanizmus

Bár ezzel sokan nem értenek egyet, Dan Held, a Kraken üzletfejlesztési igazgatója szerint a bitcoin nem olcsó és elsősorban nem fizetési mechanizmus. “Amikor azt terjesztették, hogy ez egy olcsó módja a kávé kifizetésének, a kijelentésnek nem volt más célja, mint a Visa megzavarása”. Azt mondta, hogy valamikor a jövőben, amikor az ár stabilizálódik, és sok ember kezdi el a BTC-t használni, akkor még olcsó is lehet, de ettől ma még távol vagyunk. “Ugyanakkor a sajtó negatívan tünteti fel a bitcoint, hiszen azt állították, hogy a BTC halott, semmire sem jó, hiszen az emberek még egy kávét sem tudnak venni vele. Akkor mi a helyzet az arannyal, ami 7 billió amerikai dollár és mégsem vesz vele senki semmit?”

Pierre Rochard, a Bitcoin Advisory alapítója szerint, a bitcoin elsősorban egy megtakarítási forma és csak másodlagosan fizetési technológia. “Miközben az emberek minimálisra akarják csökkenti a bitcoin költést, addig megpróbálják maximalizálni a hagyományos valutákkal történő fizetést. Ebben az esetben nem, mint megtakarításra, hanem mint fizetési technológiára gondolnak, és gyorsan meg akarnak szabadulni a fiat pénzektől, amelyek fokozatosan elveszítik értéküket. A BTC épp ellenkezőleg működik, hiszen mindenki arra törekszik, hogy hosszú távra fektessen be”, mondta Rochard.

5. A bitcoin zabálja az energiát

Alex Petrov a BitFury blokklánc technológiai fejlesztőcég és hardvergyártó információs igazgatója (CIO) az egyik legnagyobb téves elképzelésnek az energiafelhasználást nevezi. “Az emberek azt gondolják, hogy a bitcoin sok energiát fogyaszt, de ez nem igaz.”  Mivel nincs közvetítő, nincs iroda, a rendszer sokkal hatékonyabb és biztonságosabb. Könnyen és gyorsan oldja meg a problémát, kevesebb elektromos energia felhasználásával. Hozzáteszi azt is, hogy “az emberek elfelejtik, hogy a bankrendszer, az összes ATM-gép, az egész pénzügyi rendszer sokkal több energiát használ fel.”

6. A bitcoin összehasonlítható a régi technológiákkal

A bitcoint egyszerűen nem lehet összehasonlítani a régi technológiákkal. Ez olyan, mint az alma és a narancs. Mindkettő gyümölcs, de teljesen különbözőek. Petrov úgy véli, hogy az emberek “megpróbálják újraértékelni a bitcoint a korábbi tapasztalataik alapján”. Próbálnak összefüggéseket keresni a technológiák között, de ennek semmi értelme nincs, hiszen a bitcoin teljesen más.

7. A mainstream média megbízható információkat ad a bitcoinról

A mainstream médiának sokszor fogalma sincs, miről beszél. Lopp azt mondja, hogy az emberek nagy többsége mindent elhisz, amit a mainstream média mond és valószínű, hogy ez a jövőben is így lesz. Petrov azt is állítja, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer sokkal több energiát használ, mint a BTC, de a média próbálja a BTC-t energiafalóként feltüntetni. Mivel sokan nem értik a bitcoin technológiai hátterét, könnyen elhiszik a mainstream állításait. Manapság a környezetvédelem, a tudatos fogyasztás és az energiatakarékos életmód mindennapos témák, ezért az emberek különösen harapnak a túlzott energiafogyasztás kifejezés hallatán. Petrov szerint mindenkinek ki kellene próbálnia a technológiát, és csak ezután levonni a következtetéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.