Műholdról sugározza a Bitcoin blokkláncát a Blockstream fejlesztőcég

Tovább bővíti műhold szolgáltatását a Blockstream blokklánc fejlesztő cég és mától már minden kontinensre sugározza a Bitcoin blokkláncát, jelentette a Forbes december 17-én.

Az öt kibérelt szatellitnek köszönhetően a széles elérhetőség potenciálisan internetkapcsolat nélküli bitcoin tranzakciókat és információküldést tesz lehetővé Ázsia csendes-óceáni térségében is. A szolgáltatás béta verziója már elérhető Afrikában, Európában, Dél- és Észak-Amerikában.

A Blockstream egy új alkalmazásprogramozási felületet (API) is kidobott, mely segítségével a műholdak titkosított üzeneteteket küldhetnek amiért a felhasználók szatosiban a Lightning hálózaton keresztül mikroutalásokkal fizethetnek. A Blockstream CSO Samson Mow szerint a “Bitcoin mindig  is cenzúrázhatatlan pénz volt és most már cenzúrázhatatlan kommunikáció is.”

A kezdeményezés célja, hogy megszabadítsa a kriptovaluta használatot az egyetlen Achilles-pontjától, az internethasználat szükségességétől és újabb szintre emelje a Bitcoin hálózat megbízhatóságát. Blockstream CEO Adam Back szerint az újabb biztonsági réteg beiktatásával a bitcoin már mint vészhelyzeti fizetőeszköz is funkcionálhat a válság sújtotta, internettől elzárt térségekben is.

Grönland és az Antarktisz kivétel a Blockstream szatellit szolgáltatása már a Föld minden pontján elérhető. A szatellitek által streamelt adat pedig magában foglalja az összes Bitcoin tranzakciót egészen 2009-es indulásig visszamenőleg a korábbi tervekkel szemben, ahol csak a legújabb blokkok lettek volna szétsugározva.

A Blockstream még 2017-ben jelentette be ambiciózus űrtervét és elsődleges célja a projekttel az, hogy a korlátozott internetelérhetőség és a még korlátozottabb internetes szabadsággal szemben mindenkit összekapcsolhasson a világon egy decentralizált, apolitikus és semleges fizetési és kommunikációs rendszerben.

A Bitcoin úttörő Jeff Garziknak is voltak hasonló tervei még 2014-ben, aki a BitSat föld körüli pályán keringő műholdas kezdeményezéssel kívánta a Bitcoin hálózat ‘lelőhetetlenségét’ fokozni. Azóta a projektje sajnos magvába halt.

De nem így egy másik blokklánc fejlesztőcég, a ConsenSys terve, amely november elején jelentette be egy aszteroida bányász vállalat felvásárlását. A céljuk, hogy okos szerződéses alapokra helyezzék a jövő egyik ígéretes nemzetközi iparágának, az űrkereskedelem lebonyolításához.