A bank megkérdezheti, hogy miért akarsz ATM-ből készpénzt kivenni

Újabb abszurd dolog látott napvilágot, ezúttal a tengerentúlon. Nem elég, hogy a bankok látják a számlákon zajló összes pénzmozgást, most már azt is szeretnék tudni, hogy miért akarsz készpénzt levenni az ATM-ből. Egyértelműen a CBDC-k felé terelik a népet.

Kanadában már a COVID előtt négy nagy bank rendszeresen megkérdezte, hogy miért vesz fel valaki készpénzt, ha néhány ezer dollárnál nagyobb összegű készpénzfelvételt kezdeményezett. Bármit lehetett mondani (“mert szükségem van rá”, “semmi közöd hozzá”, vagy akár “hogy az egészet piára költsem”). Most viszont néhány amerikai bank már a banki szabályzatában is hivatalosan feltünteti, hogy a pénzintézetnek jogában áll megkérdezni, hogy miért veszi le a számláról valaki a saját pénzét.

A készpénz elleni háború már régóta teljes lendülettel zajlik, India 2016-ban betiltotta a nagy címletű bankjegyeket. Franciaország és Olaszország már meghatározza a készpénzzel fizethető maximális összeget. Az amerikai és kanadai bankok kíváncsiskodása és több európai ország készpénzfizetési korlátozásai egy szélesebb körű kezdeményezést vetítenek előre az egész Unióban.

Mindezek az abszurd intézkedések a jegybanki digitális valuták (CBDC-k) bevezetésének megalapozását szolgálják, amelyek a késői globalizmus három célját igyekeznek majd megvalósítani:

  • A magánélet totális megszüntetését – minden tranzakció nyomon követhetővé és valós időben adókötelessé tétele.
  • Bevezetni annak ellenőrzését, hogy hogyan, mikor és miért költjük el a saját pénzünket. Gondoljunk a kínai típusú társadalmi kreditrendszerre, amely nyugati formában szinte biztosan magában foglalja majd a személyes szén-dioxid-kibocsátási kvótákat.
  • És ami a legfontosabb: a fiat pénzek további életben tartását.

A bitcoin az egyetlen olyan digitális eszköz, amely ezen célok kijátszására hivatott. Ritka, valóban decentralizált, bárki számára hozzáférhető és a megbízható fizetőeszköz minden más tulajdonságát megtestesíti. Még mindig sokan vannak, akik gúnyolódnak a “kamu internetes pénz” szöveggel, de valljuk be őszintén: a készpénz halálra van ítélve. Számos ország gőzerővel dolgozik a saját CBDC-jén, ami gyakorlatilag a készpénz digitális helyettesítője: tehát annyit csinálnak belőle, amennyit az adott ország jegybankja akar, nincs mögötte fedezet, adósságon alapul, de kiváló tömegmegfigyelési eszköz a hatalom kezében.

Mindenki, aki az államtól várja a megoldást, annak az életét az okostelefonján keresztül irányítják. A szén-dioxid-kibocsátását mérik, az energiafelhasználását engedélyeztetik, a fogyasztását korlátozzák.