A befektetők ezentúl eladási opciókkal védekezhetnek a csőd ellen

A Cherokee Acquisition befektetési társaság eladási opciókkal próbálja magához édesgetni a befektetőket. A szolgáltatás lehetővé teszi a fiókok tulajdonosai számára, hogy eszközeiket 100%-ban visszakapják, ha egy kriptotőzsde esetlegesen csődöt jelent és zárolja azokat. 

A Cherokee Acquisition a fizetésképtelenségre szakosodott s ez okból ötlötte ki a fentebb említett kezdeményezés koncepcióját. Az eladási opciók (put options) által a beruházók képesek megóvni vagyonukat az olyan kereskedési platformokon, mint a Binance, a Coinbase vagy a Kraken.

Ha netalán a felsorolt tőzsdék valamelyike csődeljárás alá kerül, a szóban forgó opció által megtörténik a konfiskált összeg 100%-ának a visszafizetése.

Az intézményi befektetők és a fedezeti alapok értékesítik az eladási opciókat és kompenzálják a károsultakat fizetésképtelenség esetén – magyarázta Brian Ferrara, a Cherokee munkatársa.

Az opciók havidíja 0,25% és 0,35% között mozog a Coinbase esetében, míg a Kraken-t illetőleg 0,35% és 0,45% között ingadozik. A Binance díja a legmagasabb, ugyanis 0,45% és 0,55% közé esik.

Az opciók árazása egy becsült érték, ami az adott vállalat tulajdonosi összetételétől függ egy fél éves szerződésre vonatkozóan. Tehát egy Binance felhasználó, aki 1 millió dolláros egyenleggel rendelkezik, fél évre 27 000-33 000 dolláros havidíjat fizethet a szolgáltatásért. Ha a meghatározott 6 hónap alatt a Binance csődöt jelent, az eladási opció birtokosa megkapja az őt illető összeget.

A Cherokee Acquisition szolgáltatásainak körébe egy piactér is beletartozik, ahol a csődbe jutott cégekkel szembeni hitelkövetelésekkel bizniszelnek. A múltban olyan vállalatokkal ütöttek nyélbe üzletet, mint például az FTX, a Celsius Network vagy a Voyager Digital.

Az új ajánlatuk piaci bevezetését az elmúlt év történései motiválták, hiszen számos népszerű, digitális eszközökkel foglalkozó cég jutott csődbe. Ezáltal pedig a tranzakciók befagyasztásra kerültek és a felhasználók eszközeit zár alá vették. Az FTX és egyben Sam Bankman-Fried novemberi kolosszális bukása után a kriptovilág szereplői sokkal gyanakvóbbá váltak. Ennek következtében vagyonuk biztonsága lett az elsődleges szempont, ami a kiutalások növekedését eredményezte.