A bestseller író szerint hiperinfláció és éhezés vár az USA-ra

Súlyos aggályokat fogalmaz meg az Egyesült Államok gazdasági kilátásaival kapcsolatban a “Gazdag papa, szegény papa” könyvek szerzője, Robert Kiyosaki: országa várhatóan egyik válság után a másiknak lesz szemtanúja, ha a BRICS-országok leváltják az amerikai dollárt.

Kiyosaki jelenleg saját podcastet és Youtube csatornát is üzemeltet (utóbbin 3,1 millió feliratkozó kíváncsi véleményére), és a The Rich Dad Channel új videójában azt jósolja, hogy az Egyesült Államokat a hiperinfláció, a háború és az éhezés veszélye fenyegeti, ha a többi gazdasági nagyhatalom valóban összefog, hogy szembe szálljon az amerikai dollár, mint a világ tartalékvalutájának hegemóniájával.

Összeáll egy globális koalíció az USA ellen?

Kiyosaki szerint a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS-országok komoly veszélyt jelentenek az amerikai társadalom stabilitására, mivel egy ilyen széles szövetség hiperinflációt válthat ki, ha hatalmas dollár tartalékaikat hirtelen valamilyen más devizára cserélik. Egyes riportok szerint a BRICS országok azon dolgoznak, hogy egy olyan nemesfémhez kötött tartalékvalutát hozzanak létre, amely független az amerikai dollártól.

A bestseller szerző a közgazdaságtanban kevésbé jártas nézők számára is érthetően bemutatja a Triffin-dilemmát: A Triffin-dilemma egy először az 1960-as években megfogalmazott gazdasági problémafelvetés, amelyről akkor beszélhetünk, ha egy ország devizáját használják globális tartalékvalutaként. Ebben az esetben az adott ország gazdaságának folyamatosan exportálnia kell saját valutáját, hogy elegendő likviditást biztosítson a világ többi részének. Ennek eredményeként az adott ország gazdasága folyamatosan a saját közvetlen gazdasági szükségleteinél nagyobb mértékben termel ki pénzt, ami hosszú távon gyengítheti a valutát, és instabilitást okozhat a gazdaságban.

Kyosaki érzelemdús értelmezése szerint “Triffin dilemmája azt jelentette, hogy az Egyesült Államoknak dollárral kellett ellátnia a világ minden központi bankját. Így valószínűleg több milliárd dollárt kellett kinyomtatnunk. Aztán mi történik akkor, amikor az Egyesült Államok  játszótéri zaklató szerepébe kerül, és a BRICS-országok összeállnak a zaklató ellen? A BRICS országok azt mondják hogy vigye innen a dollárját vissza a saját országába!. Amikor ezek a dollárok tömegével jönnek vissza Amerikába, akkor van egy olyan dolog, amit hiperinflációnak hívnak. És minden alkalommal, amikor hiperinfláció van, akkor találd ki, mi történik? Új diktátorok lépnek a színre.”

Dominó-elv szerint omolhat össze az amerikai gazdaság

Kiyosaki szerint a hiperinfláció csak a jéghegy csúcsa lenne, ha a BRICS-országok teljesen hátat fordítanának az amerikai dollárnak. Azt jósolja, hogy a katonai konfliktusok szenvedést fognak hozni az Egyesült Államok számára is, és beindulhat a soha nem látott küzdelem a legalapvetőbb szükségletek megszerzéséért is. Teljesen elértéktelenedhet a dollár, ami “hiperinflációt, háborút, és éhezést” fog hozni.

Hasonlóan meghökkentő vélemény lehet az is, hogy Kiyosaki szerint a világ országai kezdenek kiábrándulni Amerikából, és az amerikai dollárból: „Hölgyeim és uraim, ha nem bíznak a pénzükben, az probléma. És a világ most arra ébred, hogy mindenhol elvész a bizalom a pénzben, de ami a legrosszabb, hogy Triffin dilemmája beindul, és dollárbilliók fogják mosni Amerika partjait, amikor ezeket a dollárokat visszaküldik a világ minden tájáról. Olyan hiperinflációt fogunk látni, amilyet még soha.”