FED közgazdász: privát kriptopénz lehet a Triffin-dilemma megoldása

És akkor az első kérdés, mely a cikkre kattintókban felmerülhet: mi a fene az a Triffin-paradox?

A Triffin-dilemma vagy paradoxon a magyar forintot, de még az eurót se különösebben érinti, de annál inkább a világ tartalékvalutáját, az amerikai dollárt. Arra a sajátságos érdekellentétre utal, mikor a globális tartalékvaluta rövid távú gazdasági céljai összeegyeztethetetlenek a hosszú távúakkal.

Nevezetesen, (ha) a kibocsátó amerikai kormány mindenkori elméleti monetáris érdeke, hogy kamatmentes hitelhez jusson a dollár értékesítésével és hogy gyorsan tudjon külföldi tőkéhez jutni az amerikai dollárban nominált államkötvények kiárusításával.

Ezzel szemben áll a hazai érdeke, mely szerint (ha) a központi bank érdeke, hogy a hazai vállalatok nemzetközileg versenyképesek maradjanak, egészséges alapokon nyugodjon a gazdaság és a kereskedelmi deficit is kordában legyen tartva.

A két érdek összeegyeztethetetlen, azaz, nem lehet pozitív kereskedelmi mérleget futtatni miközben olcsón lehet tőkéhez jutni, és ezzel eljutottunk a Triffin-dilemma velejéhez.

A második kérdés ami felmerülhet az Olvasóban: oké, és mi köze a kriptopénzekhez?

Egy privát kriptopénz jelenti a megoldást a dilemmára – véli a FED-es

Egy amerikai központi banki közgazdász szerint a kriptopénzek jelenthetik a potenciális megoldást az amerikai dollárt sújtó egyenlőtlenségekre, jelentette a CoinDesk tegnap.

Egy hosszúra nyúló kérdések és válaszok munkamenetben a 12 regionális bank alkotta központi bank a Twitteren válaszolt a userek felmerülő kérdéseire, ahol David Andolfatto, a banki kutatási részleg alelnöke is twítelt.

Az egyik user azt kérdezte, vajon a kriptopénzek megoldást jelenthetnének az 50 éves Triffin-dilemmára, amelyre Andolfatto így válaszolt:

“Ha egy privát kriptopénz kiváltaná az adott tartalékvalutát, az kiiktatná az adott valutára vonatkozó dilemmát.”

Logikus. Ezek után sorra zúdultak a kérdések Andolfatto-ra, hogy vajon a FED tervez-e kriptopénzt kibocsátani a dollár kiváltására, de habozott egyenest választ adni a kérdésekre. Azt kijelentette viszont, a kriptopénzek lényegében privát pénzek és ezért nem esik a központi bankok hatáskörébe a regulációjuk.

Triffin-dilemma - kriptopénzek a dollár bajaira
10 dolláros közelről | Pixabay

Azt is hozzátette, nincs szükség decentralizált konszenzuson alapuló nyilvántartásra a dollár esetében és nem gondolja azt, hogy egy napon egy kriptovaluta felváltja azt. A közgazdász meglátása szerint a jelenlegi tartalékvaluta iránti keresletet nem fogja egyetlen kriptopénz iránti kereslet sem meghaladni.

Mi ebben nem vagyunk olyan biztosak, lévén újfent egy személy válaszolgat hivatali székéből mialatt a történelem folyamán sokszor kiderült, a piaci, társadalmi események gyakran brutálisan felülírják egy adott ország kormányának tervezett stratégiáját.

De legalább lehet a Twitteren kérdezni a FED-eseket. A Magyar Nemzeti Bank nem tervez valami hasonlót?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük