A big tech még erősebb cenzúrát ígér a dublini zavargások után

2023. november 23-án estéjén Írország és Dublin történetének egyik legsúlyosabb zavargásáról szóló hírek szaladtak körbe a médiában szerte a világon. Egy bevándorló háttérrel bíró, 20 éve Írországban élő férfi késelt meg több ír kisgyermeket és gondozójukat. A támadás után hatalmas zavargások, bevándorlóellenes tüntetések kezdődtek.

A big tech vállalatok cenzúrával igyekeznek kontrollálni az embereket

Az események margóján Micheál Martin Tánaiste egykori ír miniszterelnök, most miniszterelnök-helyettes politikus aggályának adott hangot a közösségi média tömegszervező hatásának tekintetében. Az ír parlament előtt a Meta, a TikTok és a Google képviselői meg is jelentek és a félretájékoztatásra vonatkozó vádak, valamint a zavargások kapcsán felmerült kérdésekre igyekeztek válaszokat adni. A közösségi média óriásai ismételten letették a voksot a cenzúra melletti elkötelezettségükben. Az ír parlament cenzúrát támogató képviselői részéről komoly kritikával illették az X-et, amelynek képviselői nem is jelentek meg a meghallgatáson. A Meta írországi képviselője az ír parlament előtt kiemelte, hogy a korábban már megbírságolt cég aktívan cenzúrázik és küzd a félreinformálás és hamis hírek ellen.

Több mint 1 millió ír Facebook posztot jelöltek meg hamisnak az év első felében. Viszont elismerte azt is, hogy a WhatsApp tekintetében nem ilyen egyszerű a cenzúrázás. Arra való tekintettel, hogy milyen népszerű az app és milyen megfigyelés elleni védelmekkel rendelkezik. A Google képviselője arról beszélt, hogy az ír zavargások kapcsán aktívan monitorozták a helyzetet, hogy minden félrevezető vagy ártó tartalmat megszűrjenek. Ugyanezt erősítette meg a TikTok szóvivője is. A legnagyobb kérdés mindenesetre ezzel a típusú cenzúrával az, hogy milyen tartalmak eshetnek még áldozatul a nagy közösségi óriások cenzúrájának. Pontosan ezért lehet a jövő a decentralizált közösségi méda.