110 milliárd forintra büntették a Metát Írországban

Az ír adatvédelmi szabályozók az ügyféladatok szabálytalan kezelése miatt büntették az amerikai közösségi óriást. A 265 millió eurós (~110 milliárd forint) bírságot az ír adatvédelmi bizottság azután rótta ki, miután megállapították, hogy a cég helytelenül kezelte 500 millió kiszivárgott Facebook- és Instagram-felhasználó személyes adatait.

A bírság kifizetését ugyan hosszas pereskedés fogja követni, de koránt sem jön jókor az elbocsátásokat tervező Metának. Zuckerberg cége például komoly összegeket fektetett a metaverzumának kiépítésére, de eddig pénznyelőnek bizonyult.

Az ír RTE beszámolója szerint a bizottság hétfőn jelentette be a felhasználói adatok kiszivárgásával kapcsolatban 2020 áprilisában indított vizsgálat lezárását. A vizsgálat egy olyan eszközre koncentrált, amely segíti a felhasználókat a baráti és ismerősi kapcsolataik importálásában. Az adatok kiszivárogtatói ezt az eszközt használták a félmilliárd felhasználó privát adatainak megszerzésére.

A friss büntetés zsinórban a második az évben az ír adatvédelmi hatóságtól, miután az idén már kiszabott egy 405 millió eurós rekordösszeget az Instagramra. Ez volt az ír adatvédelmi hatóság által valaha kiszabott legnagyobb bírság, amelyet a gyermekek adatainak feldolgozásával kapcsolatos jogsértések miatt szabtak ki.