A Binance váratlan megoldása a kockázatok kezelésére

Talán nem túlzunk azzal, ha azt állítjuk, hogy a Sam Bankman-Fried nevével fémjelzett FTX összeomlás a kriptovilág történetének egyik legcsúnyább bukása volt. Rengeteg kockázati tényezőre mutatott rá a kriptopiacok kapcsán, különös tekintettel az ún. partnerkockázatra. A partnerkockázat egy ügylet esetén azt jelenti, hogy mekkora az esélye annak, hogy az egyik fél nem teljesíti a rá eső kötelezettséget és ez mekkora kárt okoz. Erre most egészen rendhagyó megoldással rukkolt elő a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance.

A Binance és a partnerkockázat kezelése

Néhány kiválasztott ügyfél tekintetében engedélyezné azt, hogy az ügyfelek a kereskedési letétjüket egy bankban tartsák a kriptoplatform helyett. Meg nem erősített pletykák szerint a Binance már egyeztetéseket is folytat néhány ügyfelével arról, hogy bankbetéteket használhassanak letétként a kereskedéshez. A dolog nagyjából úgy működne, hogy egy háromoldalú megállapodás keretén belül az ügyfél a pénzét egy banknál zárolná. A kriptotőzsde ezután kölcsönöz ennek fejében stabilcoinokat az ügyfélnek. Ezt az ügyfél aztán fedezetként használhatna az azonnal és származtatott piacokon folytatott kereskedéshez.

A banki biztosítékokat pedig közben a normál pénzpiacokon is be lehetne fektetni. Így pedig az ebből származó bevétel ellensúlyozhatná a Binance kriptoeszköz kölcsönzésének költségeit. A projekt kapcsán eddig konstans módon két bank, a Bank Frick és a FlowBank neve bukkant fel, viszont semmi nincs még megerősítve. Nem biztos a bankok neve, nem biztos, hogy így fog működni a konstrukció. Viszont azt jól mutatja a hír, hogy a kriptoszektorban egyes szereplőkre milyen szintű nyomás került annak érdekében, hogy biztosítsák ügyfeleik tőkéjének védelmét. Maga a Binance vezér Changpeng Zhao is fontolóra vette anno, hogy vásárol egy bankot, hogy aztán azt kriptobaráttá tegye. Erről végül letett a nagy tőkeigény, a rengeteg szabályozói feltétel és korlátozás miatt.