A Bing legyőzheti a Googlet? Az új ChatGPT vetélytárs mindent megváltoztathat

A Google-t csak nagyon távolról követő második legnépszerűbb keresőmotor, a Bing hatalmas előnyhöz juthat vetélytársa nyilvános bakija miatt. Saját chatbotjuk kifejlesztése segíthet a Microsoft keresőmotorjának lefaragni hatalmas, majdnem 90%-os lemaradásából, és lehetősége van átvenni a vezetést az AI-technológiát alkalmazó keresőalkalmazások területén.

A Microsoft és OpenAI új chatbotja kiütheti ChatGPT-t, a Bing pedig a Google elé kerülhet

A Microsoft keresőmotorjának átalakítása előnyt adhat a szoftveróriásnak más technológiai cégekkel szemben, hogy kihasználja a ChatGPT körüli világméretű izgalmat, amely emberek millióit ébresztette rá a legújabb mesterséges intelligencia technológiában rejlő lehetőségekre.

A Binghez való hozzáadás mellett a Microsoft a chatbot-technológiát az Edge böngészőjébe is integrálja. A böngészőben a “Chat” fülre kattintva hozható elő a chatbot, amely azonnali válaszok mellett akár hosszabb dokumentumok összefoglalóját is biztosítja nekünk.

Microsoft, Google, Bing, ChatGPT

A keresés és böngészés új szintre lépett az OpenAI technológiával

“Gondoljunk rá úgy, mint egy gyorsabb, pontosabb, erősebb ChatGPT, amely OpenAI technológiával készült, de a keresési műveletekre fókuszál” – mondta egy interjúban Yusuf Mehdi, a Microsoft egyik vezetője, aki a fogyasztói részlegét vezeti.

Az alkalmazás előzetes verziója kedden vált publikussá. Bárki kipróbálhatja, aki beregisztrál az oldalra, viszont a funkció egyelőre csak asztali számítógépes felületen érhető el. Mehdi szerint a technológia az elkövetkező hetekben felhasználók millióira fog kiterjedni, és végül a Bing és az Edge okostelefonos alkalmazásaiba is bekerül. A felhasználók egyelőre korlátozott számú lekérdezést próbálhatnak ki.

A Google 100 millió dollárt bukott chatbotja, Bard nyilvános bakijával

Értelemszerű, hogy az all-time világelső keresőmotor, a Google vészharangjai megszólaltak, mikor a keresés forradalmasítása megkezdődött a világban. Az óriásvállalat nemrégiben bejelentette saját fejlesztésű chatbotjuk, a Bard névre hallgató szoftver megalkotását.

Bard bemutatóján a botot arról kérdezték, hogy mit mondjon egy kilencéves gyereknek a James Webb űrteleszkóp felfedezéseiről.

Tévesen azt a választ adta, hogy a teleszkóp volt az első, amely a Föld Naprendszerén kívüli bolygóról készített képeket, holott ez a megtiszteltetés valójában az európai Very Large Telescope-ot illeti.

A baklövés miatt a részvények árfolyama szerdán több mint hét százalékkal zuhant, és a befektetők is elégedetlenek voltak a legutóbbi bejelentésekkel.

ChatGPT

A tény, hogy a Google dolgozói nem ellenőrizték le a válaszok helyességét, arra utal, hogy aggodalmuk a piacon megjelenő új vetélytársak miatt akkorára nőtt, hogy kapkodva igyekeznek valahogy utolérni őket. Azonban legyen a sietség bármekkora is, ha tényleg be akarnak szállni a versenybe, ilyen amatőr hibákat nem volna szabad megengedniük maguknak.

Hogyan működnek ezek a chatbotok?

Elképesztő, és egyben rémisztő is, mennyire pontos és precíz válaszokat kaphatunk másodpercek alatt az AI-technológiát alkalmazó chatbotoktól. Csupán annyi a dolgunk, hogy kérdésünket/kérésünket, melyet különböző kritériumok megszabásával is bonyolíthatunk, bepötyögjük a keresőmezőbe, és pillanatok alatt olyan részletes és kidolgozott választ kapunk, melyet néhány évvel ezelőtt még órákig tartó böngészés után sem kaptunk volna. Többnapos utazások megtervezése – repülőjegyeket, szállásjavaslatokat, programokat beleértve –, étrendek, edzéstervek összeállítása, emailek, esszék megfogalmazása, programkódok, könyvek, mesék írása, zeneszerzés, videó játék készítés, és megannyi más, a chatbotok határozottan egy új érát hoztak el a technológia világában.

(Még) olyan világban élünk, ahol a robotok is hibázhatnak

“A Binget a mesterséges intelligencia működteti, ezért meglepetések és hibák előfordulhatnak” – olvasható a Bing új honlapjának előnézeti változatának alján. “Győződjön meg róla, hogy ellenőrizze a tényeket.”

Fontos, hogy ne várjuk el egyből a lehetetlent, a chatbotoknak természetesen vannak még hiányosságaik, és azt sem mondhatjuk, hogy mérget lehet venni arra, hogy a tőlük kapott válasz 100%-ban igaz. Előfordulhat, hogy a chatbotunk – amiért a legtöbb negatív kritikát is kapja – tényként közöl velünk olyan információkat, melyek valójában nem hitelesek, nem pontosak, esetleg nem igazak. A Bing chatbotja ennek a problémának a kiküszöbölésére, illetve javítására is gondolt az alkalmazás elkészítése közben. A válaszokat a már minden platformról megszokott “like” és “dislike” gombok segítségével értékelhetjük, ezzel kisegítve a fejlesztőket, akik az értékelés alapján könnyebben és hatékonyabban végezhetik munkájukat, ezzel javítva a chatbot általános minőségét.

A Microsoft már jóval a Google előtt bele vetette magát az AI-ba

Annak ellenére, hogy az OpenAI robbanásszerű elterjedése az elmúlt hetekben mutatkozott meg, a szférában való kísérletezgetések már évekkel ezelőtt megkezdődtek. 2019-ben a Microsoft és OpenAI partnerségre lépése egy olyan szuperszámítógép megalkotását eredményezte, melyet kifejezetten AI-modellek betanítására építettek. A számítógép kifejlesztésére 1 milliárd dollárt fordítottak.

ChatGPT, Bing

Az új technológiát kedden jelentette be a Satya Nadella vezérigazgató egy Washington központjában tartott rendezvényen.