A Bitcoin a decentralizáció újjászületése, a szabadság forradalma

A Bitcoin nem csak egy valuta, a Bitcoin egy önálló intézmény; egy ideológia, egy gondolkodásmód, egy mozgalom, amely figyelembe veszi az emberek gazdasági problémáit. A Bitcoin maga a decentralizáció újjászületése.

Legyen szó vallásról, sajtóról, gazdaságról, az emberek mindig ugyanazért a célért küzdenek. A szabadságért. A probléma a pénzügyi szabadságért és függetlenségért folyó harcban abban rejlik, hogy a kormányok és a központosított intézmények túlságosan hozzászoktak ahhoz, hogy a kezükben pihen az irányítás. Mindent tudni, korlátozni, ellenőrizni és irányítani akarnak. Ennek köszönhetően a világon az abszolút ellenőrzés ideológiája uralkodott el, ez lett a norma. Az emberek nehezen tudták elképzelni, hogy a totális pénzügyi szabadság egy járható út lehet számukra. Amíg erről csak álmodoztak, addig Satoshi Nakamoto létrehozta azt a nyílt forráskódú digitális fizetőeszközt, ami pontosan ezt kínálja. Létrejötte viszont nem eredményezte egyből a sikerét is.

Amikor a Bitcoin debütált, a többség szkeptikusan fogadta. Az újtól, a mástól, a változásoktól való félelmük és előítéleteik túl erősek voltak ahhoz, hogy esélyt adjanak a túl szép, hogy igaz legyen digitális kriptovalutának. Sokan egyáltalán, mások csak titokban használták. Így volt ez jó pár éven keresztül, majd lassan a kriptók térnyerésével az emberek elkezdték megkérdőjelezni a pénzről és értékről alkotott definícióikat, felismerve a fiat pénzek problémáit. A pénzügyi szabadságra törekvés és a globális elitbe vetett bizalom elillanása a bitcoint megállíthatatlanul népszerűvé tette.

Nigériában a bitcoin az egyetlen módja, hogy támogatni lehessen egy feminista koalíciót

2020 októberében a nigériai kormány befagyasztotta a feminista koalíció bankszámláját. A koalíció azonnal áttért a bitcoin elfogadására, mivel azt ingyen és komolyabb szakértelem nélkül integrálható, mialatt a decentralizált természete lehetetlenné teszi a közvetítők kártékony beavatkozását az értéktranszferjába. A mozgalom a helyi fiatalok elleni rendőri brutalitás és az illegális fogvatartások ellen küzd, illetve követeli az ország intézményeinek teljes reformját. A feminista koalíció maga is decentralizált, és a bitcoin lett az egyetlen módja annak, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak a tüntetőknek. Ez a történelmi mozgalom a bitcoin és az ország fiataljainak diadalává vált.

decentralizáció újjászületése
Több ezren mentek az utcára Nigériában a rendőri túlkapások ellen tüntetve, részben a bitcoin segítségével.

A mainstream médiában bemutatott „csalók pénze” vs. a Bitcoin valódi mivolta

Azt már megszokhattuk, hogy a mainstream sajtó a Bitcoint mítoszként, csalásként, hamis pénzként jellemzi, hogy nem más, mint egy megtévesztés. Azért prezentálják ezeket a félretájékoztatásokat, mert a domináns előfizetőik és támogatóik a piramis csúcsán pontosan ezt szeretnék hallani és olvasni. Vagy mert a sziszifuszi tulajdonviszonyaik révén egy hagyományos banki intézet befektetési porfólióját gazdagítják, és persze nem érdeke egy monetáris intézetnek sem, hogy egy decentralizált fizetési hálózat megölje a profitját.

A pénzátutalások és a határokon átnyúló fizetések több milliárd dolláros iparág – ennek ellenére sok hagyományos pénzintézetnek nem érdeke egyszerűvé és bárki számára elérhetővé tenni. A Bitcoin ezzel szemben lehetőséget nyújt arra, hogy személyes adatok megadása és visszaigazolásra való várakozás nélkül utaljunk pénzt a világ bármelyik pontjára. Mi több, egy bitcoin átutalás a nemzetközi tranzakciók költségének töredékét teszi ki, hiszen nem tesz különbséget földrajzi határok között. És ami a legszebb az egészben, a bitcoinodat senki, sem az állam, sem a bankok nem vehetik el tőled, ha tudod miként védd a privát kulcsaidat.

A Bitcoin átírja a pénzügyek és a gazdaság szabályait.

Sok forradalom volt már az emberiség történelmében, de egyiknek sem volt ennél hatalmasabb hatása. Ez nem pusztán szavakkal, tüntetésekkel vagy harcokkal végrehajtott forradalom. Ez egy olyan társadalmi forradalom, amelyet a matematika, a kódok és a közösségek hajtanak. Ez a pénzügyi szabadságért folytatott küzdelem. A gondolkodásmód forradalma.