A te privát kulcsod, a te bitcoinod

2019. január 3-án lesz a 10 éves évfordulója a Bitcoin hálózat elindulásának. Egy egyedi kezdeményezés elindítói arra kérik a bitcoinistákat, hogy utalják ki minden olyan tőzsdéről, tárcáról és más platformról a bitcoinjaikat, ahol a szolgáltató nem ossza meg velük a tárcáikhoz tartozó privát kulcsot.

Köztudottam, a bitcoin tárca egy privát kulcsból és egy nyilvános kulcsból (nevezik címnek is) állnak. Ha valakitől bitcoint szeretnénk fogadni, akkor meg kell osztanunk a nyilvános kulcsunkat, ami például nézhet ki így is: 0xa06624093e2a7baa949f40ddb3ec4326cb036c98. Tény viszont, hogy a legtöbb kriptovaluta tőzsde és webes tárcaszolgáltató ugyan a nyilvános kulcsot elérhetővé teszi felhasználói számára, de nem a privát kulcsokat.

[su_box title=”Mi az a privát kulcs?” style=”glass”]A privát kulcs egy titkosított adatcsomag, amely kriptografikus aláírás segítségével jogot biztosít a bitcoinok egy meghatározott pénztárcából való elköltésére. Amennyiben szoftveres bitcoin tárcát használsz, privát kulcsod a számítógépeden (vagy papírra leírod, ha extra biztonságot akarsz), webes tárca esetében pedig egy távoli szerveren kerülnek tárolásra. A privát kulcsokat soha ne fedd fel senki előtt, mivel a bitcoinjaidhoz így illetéktelenek is hozzáférhetnek.[/su_box]

Te privát kulcsod, a te bitcoinod

Trace Mayer vállalkozó és kriptovaluta befektető a napokban indította útjára a ‘Proof of Keys‘ kezdeményezését, melyben arra kéri a kriptoközösség tagjait, hogy a 2019. január 3-ai 10 éves bitcoin évforduló alkalmából utaljanak ki minden bitcoint az olyan tőzsdékről, tárcákról, amelyek nem osztják meg a privát kulcsaikat a tulajdonosaikkal. Szerinte azok a BTC tulajdonosok, akik nem rendelkeznek a privát kulcsaikkal, csak ‘második osztályú bitcoin állampolgárok’, mivel ahogy az online banki egyenlegeknél is, nem ők a valós és megmásíthatatlan tulajdonosai forrásaiknak, és bármikor elkobozhatja az állam, bank, tőzsde azt. Az ilyen típusú letétkezelés pedig felelőtlenség és egyben növeli a lopás és hackertámadás kockázatát.

Szerinte nem lehet megbízni az olyan centralizált vállalkozásokban, mint például a Xapo, Coinbase és BitPay, mivel mindaz a kriptovállalkozás, mely nem teszi elérhető a bitcoin tulajdonos privát kulcsait, azok az userek “monetáris ellenségei”.

A kezdeményezésben résztvevők egy Twitteres [Jan/3➞₿🔑∎] jelöléssel tudják szimbolizálni azt, hogy kiutalták bitcoinjaikat. Nick Szabó kriptográfus, és az okos szerződések szellemi atyja már láthatóan megtette, pontosabban inkább csak nem nyúlt a bitcoinjaihoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük