A bitcoin árfolyama nyáron megcsappant, de mi várható szeptemberben?

Nem kedvezett a nyár a Bitcoin számára, de vajon a szeptember még fájdalmasabb lesz, mint az elmúlt időszak?

A Bitcoin is szabadságra ment az elmúlt két hónapban, amint azt az alábbi gyertyadiagram is mutatja: a júliusi és az augusztusi gyertyák szinte egyformák – annyi különbséggel, hogy ez előbbi zöld, utóbbi viszont piros színben pompázik.

A gyertyadiagram a kriptovaluta egy adott időszakra vonatkozó árának változását mutatja, ahol a kanócok az árfolyam legalacsonyabb és legmagasabb értékét, míg a gyertya teste a nyitó- és záróárakat jelöli. A zöld gyertyák, amint azt megszokhattuk, az árak emelkedését, a piros színűek pedig az árfolyam csökkenését jelentik. A mi esetünkben mindez annyit tesz, hogy a bitcoin júliusban 19 900 dolláron kezdte a hónapot, 18 800 dolláron érte el a mélypontját, 24 700 dollár körül tetőzött és 23 300 dolláros árfolyamon zárt. Augusztusban a nyárnak 20 000 dolláron mondott szomorú búcsút, miután meglátogatta a 25 200 dolláros árfolyamszintet is. A június ezzel szemben egyébként jóval ígéretesnek bizonyult, a BTC ugyanis a hónapot 31 800 dolláron nyitotta, ami azt jelenti, hogy az utóbbi két napsütéses hónap alatt mintegy 33 százalékos csökkenést könyvelt el magának.

Tanulságok a pénzügyi világból

Nem hiába, a nyár általában ilyen. De hogy elmerüljünk a gondolatban, miszerint „nyáron semmi sem történik a pénzügyi világában”, hasonlítjuk össze a BTC és az S&P 500 index teljesítményét, mely június óta pusztán 4,3%-ot veszített értékéből. A 4,3% és a 33% között persze nem bolhányi a különbség, egy érdekes tényt ugyanakkor már az elején le is szögezhetünk: a bitcoin 2018 óta, az S&P 500 árfolyama viszont 2015 óta nem zárta ennyire negatívan a nyarat.

A bitcoin kereskedési volumene mind 2021 mind 2022 nyarán lecsökkent, míg az árfolyam az előző évben 33,1%-kal nőtt, idén pedig 32,6%-kal csökkent. Ha tehát az elmúlt két évből bármiféle tanulságot levonhatunk, akkor okkal feltételezhetjük, hogy a forgalom nyáron valóban megcsappan, de ez nem minden esetben vezet árfolyamcsökkenéshez.

Mi várható szeptemberben?

Most pedig kövessük azt a gondolatot, hogy szeptemberben újra felgyorsulnak a folyamatok, és a tapasztalatok alapján a kereskedési volumen gyarapodni fog. De mi a helyzet a bitcoin árfolyamának alakulásával, ha előző állításunkat fenntartjuk? Nos, amennyiben tapasztalatainkra támaszkodunk, érdemes megjegyezni, hogy 2017 óta a bitcoin ára minden év szeptemberében visszaesett. Felmerül tehát a kérdés: mindez azt jelentheti, hogy szeptemberben még nagyobb árfolyamzuhanás várható?

Kérdésünkre válaszolva: az előző években tapasztalt forgatókönyv nem feltétlenül ismétlődik meg. Manapság például a kereskedők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az Ethereum proof-of-stake mechanizmusra való átállására. A Merge persze közvetlenül nem érinti a Bitcoint, de mivel az ETH a második legnépszerűbb kriptovaluta, árfolyammozgásának iránya jelentősen befolyásolja a bitcoin értékét is. Hogy mindez bikás, vagy medvés hangulatot fog eredményezni, arra egyelőre még nem tudjuk a választ. Megvan ugyanis az esély arra, hogy a Merge nem lesz olyan sikeres, mint ahogyan azt sokan várják. Háromféle szcenáriót képzelhetünk tehát el: a) az átállás megbukik, ami magával rántja a bitcoint is; b) a kereskedők elfordulnak az Ethereumtól és a Bitcoin felé veszik az irányt (tekintettel arra, hogy a BTC nem kísérletezik hasonló frissítésekkel); c) keveredik az előző két forgatókönyv.

Mindenesetre szeptember végén újra visszatérünk erre a kérdésre, mivel akkor ér véget a harmadik negyedév, és megkezdődik az általában zöldellő negyedik negyedév. Ráadásul akkorra már jó eséllyel túl leszünk az átálláson, így bőven lesz mit megvitatni annak sikerességéről.

Forrás