Újabb Ethereum siker, egyre közelebb az Ethereum Merge

A Ropsten és a Sepolia után a Goerli volt az utolsó fennmaradó tesztnet, amely a tervek szerint átesett az egyesülésen, és hivatalosan is egy proof-of-stake (PoS) blokklánccá vált augusztus 11-én 1:45 greenwich-i idő szerint. A Goerli tesztnet egyesülése a mai napon minden jelentősebb probléma nélkül lezárult. Ez arra utal, hogy nem lesz késés a szeptember 19-re kitűzött előzetes Ethereum Merge dátumhoz képest.

Az Ethereum ökoszisztéma számos kulcsfontosságú fejlesztője és szereplője a Twitteren osztotta meg lelkesedését a sikeres egyesüléssel kapcsolatban. Ilyen volt például a core fejlesztő Preston Van Loon és a podcaster Anthony Sassano – sassal0x a Twitteren. Ő megjegyezte 216 400 követőjének, hogy “végre a következő szakasz az Ethereum mainnet!!“. Jön az egyesülés”.

Ethereum Merge sassal

Néhányan azonban megjegyezték, hogy voltak kisebb problémák, amelyek az előző két tesztnet egyesülésénél is jelen voltak. Marius van der Wijden Ethereum-fejlesztő megjegyezte, hogy volt némi “zűrzavar a hálózaton, mert két különböző terminálblokk és sok nem frissített csomópont volt“. Ez kissé lelassította a folyamatot, de kijelentette, hogy a dolgok így is “elég jól” néznek ki.

A vezető Ethereum fejlesztő Tim Beiko is megosztott egy képernyőképet, amin a Goerli tesztnet PoS-ra váltott.

Tim Beiko Ethereum Merge

A Merge után a következő nagy lépés a sharding lesz

Most már egyre nagyobb a bizalom, hogy a várva várt Ethereum mainnet egyesülés a PoS alapú Beacon Chain-nel zökkenőmentesen fog végbemenni. Beiko korábban azt nyilatkozta, hogy a nagy frissítés az általa javasolt szeptember 19-i dátumon (vagy annak közelében) fog a tervek szerit megtörténni.

A blokklánc történetének egyik legjelentősebb frissítéseként számon tartott összeolvadás jelentősen csökkenti majd az Ethereum blokklánc teljes energiafogyasztását. Eközben a hálózat egy lépéssel közelebb kerül a hosszú távú skálázhatósági, biztonsági és fenntarthatósági céljaihoz.

A Merge befejezése után a következő nagy mérföldkő a többlépcsős sharding frissítés lesz, amely jelentősen javítja az “adattárolási követelmények disztribúcióját, lehetővé teszi, hogy a rollupok még olcsóbbak legyenek, és megkönnyíti a node-ok üzemeltetését” – olvasható az Ethereum honlapján.

A sharding lényegében az Ethereum adatbázisának horizontális elosztását jelenti a shard láncok között. Ez nagyobb kapacitást biztosít a hálózatnak, miközben a főhálózatot is tehermentesíti.

Az Ether (ETH) árfolyama a Merge előtt meteorikusan emelkedik, az elmúlt 30 napban 72,2%-ot erősödött, és a cikk írásakor 1900 dollár környékén állt.