A Bitcoin bányászás és a zöld energia kapcsolata

A Digicomist.com által gyűjtött statisztikai adatok alapján a Bitcoin bányászás világszerte 73.12 TW/h villamosenergiát igényel, ami Ausztria éves villamosenergia igényének felel meg. Ez a túlzott energiafelhasználás a legerősebb indokok egyike, hogy miért annyira környezetromboló maga a bányászási tevékenység, és ezzel együtt a kriptovaluták is. De valóban így van ez?

A Bitcoin bányászás nagyon sok szinergiát használ ki a vízierőművekkel

Egy másik elemzés pedig a fenti állítással pont ellenkező bizonyítékot mutat, azaz maga a kriptobányászás szinte természetbarát tevékenységnek mondható. A CoinDCA Bitcoin blog által gyűjtött adatok szerint viszont a bányászlétesítmények nagyon jó szinergiát építettek ki a vízierőművekkel.

A Bitcoin bányászfarmok, amik a kínai Három-szurdok gát utáni szakaszon épültek a Jangce folyón, valójában áldásnak számítanak a villamosenergia szektornak. A bányászás egy 24/7-es állandó tevékenység, ami képes lekötni a rendszerben található felesleges villamos áramot.
A blog állítása szerint:

“A változó kibocsátás azt jelenti, hogy a megújuló energiatermelők nagyon sok felesleges kapacitásért fizetnek. Senki sem akarja ugyanis megvenni a megtermelt villamosenergiát éjszaka kettőkor. Senki, a bitcoinbányászokon kívül. Ők tehát megoldják a megújuló energiatermelők igen nagy problémát, ugyanis minden lehetőséget kihasználnak, ha arról van szó, hogy olcsón vehetnek villamos áramot napszaktól függetlenül. Semmilyen iparágra nem jellemző ez a képesség.”

A Bitcoin emellett egy szezonális tevékenység, és a kínai esős évszak után pörög fel igazán. A farmok online és offline állapot között ingadoznak, és igazi just-in-time kiigazítást jelentenek az áramtermelők részére.

A bányászok figyelnek arra is, hogy hidegebb területeket vagy magasabban fekvő területeket válasszanak a bányászgépek elhelyezésére, mivel így kevesebb energiát kell felhasználni a gépek hűtésére. Ezekre a területekre pedig jellemző Kínában a megújuló vízierőmű alapú áramgenerálás.

A Bitcoin karbonlábnyoma

A bányászás most 102 EH/s felett jár, és mindössze pár nappal ezelőtt érte el a csúcsot, 110 trillió tranzakcióval másodpercenként. Ez a szintű tevékenység példa nélküli, és ezt még mindig a régebbi típusú Antminer modellek S9-es szériájával érték el a szakértők szerint. Ha hadrendbe állítják az új S17 szériájú modelleket, még energiahatékonyabb bányászási egységeket tudnak elérni.

A bányászás számára a jövő nagyon fényes, úgy tűnik, hogy tiszta energiát tudnak erre felhasználni világszerte, aminek nagy része lehet megújuló, és a bitcoin bányásztevékenység képes lesz felvenni a laza energiatermelést is.

Viszont az is igaz, hogy a bányászáshoz sokkal több hardverre van szükség, mint egységnyi fiatpénz előállításához, azonban az alkatrészek nagy része újrahasznosítható.

A kalkulációk szerint egy BTC tranzakciónak a karbonlábnyoma 741.703 VISA tranzakciónak felel meg. Ez azonban csak a direkt energiaköltségeket számolja bele, és nincs belekalkulálva az indirekt költségek mint a VISA munkaerő, irodák, épületek és minden más kapcsolódó tevékenység energiafelhasználása, ami az üzletmenetet támogatja. A Bitcoin hálózat ezzel szemben automatikus, nem igényel nagy munkaerőt.