Jelentés: bitcoin bányászok 77,6%-a megújuló energiát használ

Pár nappal ezelőtt jött ki a Coinshares friss jelentése a bitcoin bányászat állapotáról és van pár megdöbbentő konklúzió benne. Az egyik, és talán a legnagyobb mítoszromboló megállapítás, hogy a bitcoin bányászok 77.6-százaléka megújuló energiát használ. Ez szöges ellentétben áll a mainstream média és pár influencer tudós/politikus/közgazdász dogmájával, miszerint a bitcoin bányászat káros hatással van a környezetre.

Sőt, a jelentés arra a következtetésre jut, hogy a bitcoin bányászat inkább pozitív hatással van a megújuló energiaszektor jövőbeli fejlődésére (ezt egyébként már kitárgyaltuk egy korábbi cikkünkben).

A jelentés külön tárgyalja a megújuló energiafelhasználás szintjeit Kínában, ahol egy 2017-es Cambridge University kutatás szerint a bitcoin bányászgépek 60%-a van a hálózatra kapcsolva, és a világ más pontjait, mint az Egyesült Államok nyugati partjának észak részét, ahol nagyot nőtt a bányász aktivitás az elmúlt két évben.

Nem, nem fognak felforrni az óceánok és nem foguk a bitcoin bányászat miatt mind meghalni

Rengeteg polgárpukkasztó szalagcímmel találkoztunk a mainstream médiában, mind angolul, mind magyarul a bitcoin bányászattal kapcsolatosan. Az egyik visszatérő adomája ezeknek a cikkeknek, hogy rámutassanak arra a tényre, hogy a bitcoin bányászat többet fogyaszt, mint bizonyos országok teljes éves energiafogyasztása. Amivel még csak nem is lenne gond, különösen akkor, ha a bitcoin bányászatot külön államként kezelnénk. Hisz például ki hasonlítsa a földkerekség összes bankjának éves energiafogyasztását Ausztria áramszükségletéhez? Egy másik kiváló példája a bulvártudományos szenzációhajhászásnak az a kijelentés, hogy a bitcoin bányászat miatt 2 fokkal fog nőni a globális hőmérséklet.

Az ilyen hírharsonák közben gyakran elfelejtik megemlíteni a bitcoin, mint valóban semleges fizetőeszköz ÉS értékőrző létezésének hasznosságát.

A Coinshares szintén gyorsan elintézi friss jelentésében e fake news förmedvényeket:

Véleményünk, hogy a kriptovaluta — bár költséges — nincs káros hatással a környezetre és valószerűtlen, hogy a jövőben ez másképp alakulna. Szintén véljük, egy globális, cenzúra-rezisztens, magasan transzferálható pénz, kőbe vésett monetáris politikával mögötte, megéri a költségeit.

Sőt, a jelentés addig merészkedik, hogy azt feltételezze, a bitcoin bányászat egyfajta szubvencióként funkcionál a zöldenergia fejlesztések területén, mivel a bányászok folyamatosan a legolcsóbb energiaforrásokat keresik.

Itt megjegyzi, a bitcoin hálózat teljes hashrátája 30 EH/s-ről 40 EH/s-re nőtt a Coinshares legutóbbi májusi jelentése óta.

Elnagyolt számadatok, kínai megújuló energia

Habár a jelentés konzervatívan kezeli a megújuló energia részarányát a teljes bitcoin bányászati energiafogyasztás területén, azt fontos kihangsúlyozni, a végkövetkeztetések durva becsléseken alapulnak a bányászok elhelyezkedése és energiaforrásaik függvényében.

Ennek ellenére a szerzők 100%-ban megbizonyosodtak a kínai bitcoin bányászat során használt energia összetételéről, olvashatjuk később a jelentésben, és ezért, a végkövetkeztetéseik is szilárd alapokon nyugszanak.

“Az együttes adatok felületes átfutása arra az észrevételre enged következtetni, amit nem lehet véletlen egybeesésekkel megmagyarázni: a kínai bitcoin bányászat jelentős hányada olyan tartományokban került telepítésre ahol vagy szél [vagy] napenergia hasznosítása magas, vagy ahol a teljes telepített vízenergia-termelés magas,” áll a jelentésben.

A jelentés hozzáteszi “nyilvánvalóan nem véletlenül” döntöttek úgy a bányászok, hogy a minerek olyan pontokra telepítenek bányászfarmot a világon, ahol energiafelesleg áll fenn, mivel a teljes működési költség 50 százalékát a villanyszámlák teszik ki.

A korreláció kristálytiszta: azok a kínai tartományok, ahol a legnagyobb számban fordul elő kriptovaluta bányászat, egyben ugyanazok, ahol a villamosenergia összetételének meglehetősen magas aránya megújulókból származik.

Erre példának Szecsuán tartományt hozza fel a tanulmány, ahol a kínai bitcoin bányász kapacitás 80%-a található és egyben a globális hasherő 48%-a. Szecsuánban a tartományi energiatermelési mix 90%-a megújulókból származik. Ez kis matekkal vegyítve annyit jelent, a globális bitcoin bányászat 43.2%-a megújulókból, főképp vízenergiából származik Szecsuán tartományból.

“Ésszerű feltételezni, figyelembe véve a bányász energiaforrás egyenkénti hitelesítésének lehetetlenségét, hogy a tartományi nagykereskedelmi piacon az energiamix bizonyos szintig minimum megújuló,” következtet a tanulmány.

Jelentőseb bitcoin bányászati régiók. Szecsuán zölddel, a többi kék körrel jelölve. Forrás: Coinshares

Élet Kínán túl

Mialatt továbbra is nagy arányban zajlik fosszilis energiafelhasználása Kínában a bitcoin bányászati szektorban, a Coinshares a világ többi régióit is szemügyre vette, ahol jelentősebb bányász aktivitás érhető tetten. Ilyen helyek például Washington, Oregon, Brit-Kolumbia, Québec, New York, Norvégia, Svédország, Izland és Grúzia.

Itt megjegyzi, az elmúlt hónapokban egyre több bányász dönt úgy, hogy Kínából külföldre települ a regulációs bizonytalanság, a versenyképesebb áramdíjak, gyors internet és a hidegebb hőmérsékletek miatt.

A jelentés hozzáteszi, szinte az összes felsorolt régió, leszámítva New York államot és Oroszországot, energiatermelési összetételében dominálnak a megújulók. Emellett Európa és Észak-Amerika rendelkezik a legalacsonyabb vízenergia hasznosítási tényezővel a világon.

“Ezeket a helyeket nem véletlenszerűen válasszák,” áll a jelentésben. “A fő érvek egy adott régió választása mellett a bányászoknak az olcsó villamosenergia, gyors internet és az északi régiókban az alacsony hőmérséklet ami tovább csökkenti a hűtési költségeket.”

A jelentés 35%-ra teszi a külön kiemelt Kínán kívüli régiók részesedését a bitcoin bányászatból és a maradék 5%-ot adja a világ többi része.

A bitcoin bányászat nem egy környezetvédelmi mumus

A jelentés azzal zárja, hogy a minerek tisztában vannak azzal, hogy a legolcsóbb, bőségesen rendelkező energiaforrásokat a zöldenergia források jelentik és ennek érdekében az ilyenben gazdag régiók felé gravitálnak. Másrészt megjegyzi, a minerek által felhasznált energia jelenetős része többletenergia ami a minerek nélkül csak kárba veszne.

Zárszóként szintén megjegyzi, a bitcoin bányászat révén garantált, a 80 milliárd dolláros eszközérték mögött, az emberi beavatkozás nélküli konszenzus és a tranzakciók hibátlan végrehajtása, és ez már lassan 10 éve.

Ha többet szeretnél megtudni a bitcoin bányászatról és annak működéséről, olvasd át útmutatóinkat.