A bitcoin bányászat előnyei Földünk és a környezet számára

A bitcoin bányászattal kapcsolatban az elmúlt időszakban leginkább hallgatott retorika a környezetre gyakorolt hatásairól szólt. Viszont nemrégiben a Quantum Economics elemzője, Jason Deane előrukkolt egy olyan blogposzttal, amelyben azt fejtegette, hogy miért is jó a Földünk számára a bitcoin bányászat. A Quantum Economics egyébként egy nagyon újító elemző cég, amely kvantumfizikai módszerekkel elemez közgazdasági folyamatokat.

Érvek, amiért jó a bitcoin bányászat hosszútávon a Földünk számára

Természetesen az elemző érvei alapján nem csak környezetvédelmi szempontból jó Földünk számára a bitcoin bányászat. Hanem azért is, mert a bitcoinban megvan az esély arra, hogy teljesen megváltoztassa a globális pénzügyi rendszert. Emellett megvan benne a potenciál, hogy tényleg komoly jótékony hatásai legyenek a környezetre nézve. És bár a mainstream médiában folyamatosan arról megy az elmélkedés, hogy mennyire káros a bitcoin bányászat, valójában egy friss Coinshares elemzés azt mutatja, hogy a bitcoin mindössze a teljes energiamennyiség alig 0.05%-át fogyasztja el globálisan. Azaz ha most hirtelen leállítanánk a teljes bitcoin bányászatot és hálózatot, semmit nem változna a környezetre gyakorolt emberi nyomás.

Knoema

Mert azokban a cikkekben, ahol a bitcoin energiafogyasztásáról esik szó, sosem említik azt, hogy hány százmillió köbméter szén-dioxid jut a környezetbe évente a modern banki rendszerek fenntartása miatt. És akkor még a papírpénzről nem is beszéltünk. A Knoema nevet viselő amerikai kutatási cég szerint csak a modern banki rendszerek fenntartása és a papírpénz forgalomban tartása négyszer széndioxidot juttat a légkörbe, mint a bitcoin. Viszont a BTC ezzel szemben számtalan plusz előnyt tesz le az asztalra.

Például sok esetben a bitcoin bányászok olyan helyekre települnek, ahol egyébként korábban bizonyos energiaforrások nem kerültek kihasználásra. Gondoljunk például a korábban levegőbe engedett és elégetett földgáz felhasználására vagy éppen a kazah áramellátási hálózat veszteségeinek minimalizálására és felhasználására. Deane a blogposztban azt is fejtegeti, hogy károsabb a földgáz levegőbe történő engedése és elégetése, mint a bitcoin bányászok általi felhasználása. Lehet persze vitatkozni az elemzővel, de ez is egy nézőpont.