A bitcoin bányászat kritikusai nem látják a hatékonyság őrült növekedését

Arról nem igazán kell írnunk, hogy mennyire sok támadás éri manapság a bitcoint és úgy általában egyes kriptovalutákat a jelentős energiafogyasztás miatt, amit a hálózatok generálnak. Támadják a bitcoint politikusok, környezetvédők, Proof-of-Stake hálózatok képviselői. És úgy egyáltalán, mindenki, akinek nem tetszik valamiért a legnagyobb kriptovaluta.

A bitcoin bányászat 8 év alatt sok ezerszer lett hatékonyabb

Ezeket a támadásokat azért érdemes a helyén kezelni, mert például 2017-ben született egy olyan dokumentum a Világgazdasági Fórumon, amely szerint 2020-ra a bitcoin a világ energiafogyasztásának 100%-át fogja majd igényelni. Ma a bitcoin a világ teljes energiatermelésének 0,16%-át fogyasztja el. Jóval kevesebbet, mint a hagyományos banki rendszerek fenntartása. De hasonló populista megnyilvánulásokat dobott már be a médiába több amerikai szenátor és európai politikus is. Anélkül, hogy tisztában lettek volna vele, hogy a bitcoin energiahasználata tranzakciókként nem lineáris. Azt nem vitatja senki, hogy a bitcoin hálózat fogyaszt energiát és nem is keveset, viszont egyre hatékonyabban teszi ezt.

Bitcoin

Programszinten a tranzakciók összecsomagolása egyre hatékonyabb lesz azáltal, hogy bizonyos információk eltávolításra kerülnek. A 2017-es SegWit Bitcoin frissítés tette lehetővé a Lightning hálózatának kifejlesztését is. Ennek segítségével azonnal és ingyen mozgathatunk bitcoint. Ráadásul a SegWitnek köszönhetően került egyre több tranzakció minden egyes blokkba. Ma már a SegWit tranzakciók vannak többségben a hálózaton. Az is igaz, hogy a bányászgépek is fogyasztanak energiát, de nézzük meg, hogy egy Antminer S9-hez képest már csak ötször hatékonyabb az Antminer S19. A Bitcoin Bányászati Tanács friss közleménye szerint a bitcoin bányászata az elmúlt 8 évben 5814%-kal lett hatékonyabb, ami azért megdöbbentő növekedés.