A bitcoin bányászcégek inkább részvényeket adnak el, mint coinokat

A Bloombergen jelent meg egy rövid elemzés arról nemrégiben, hogy a bitcoin bányászok is pénzszűkében vannak mostanában, legalábbis egy-két példaként felhozott cég biztosan. A két kiemelt cég, a Hut 8 és a Marathon Digital Holdings voltak, amelyek egyértelműen a világ legnagyobb bányászcégei közé tartoznak. Ennek megfelelően pedig a részvényeiknek az árfolyama erős kapcsolatban van a bitcoin árával. A tavaly novemberi BTC csúcs idején regisztrált részvényárfolyamokhoz képest 50%-kal van lentebb most mindkét vállalat részvényeinek az ára.

A kis bányászcégek csak előre menekülhetnek, a nagyok még kivárnak

A BTC egy januári mélyrepülés után valamennyire visszakapaszkodott a 44 ezer dolláros szint környékére. De itt már jelentős ellenállásba ütközik az árfolyam a további emelkedés tekintetében. Tehát még akár azt is mondhatjuk, hogy egy hosszabb medve-típusú piacot kell most megélnünk. A két fentebb említett cégnek pedig most annyira szüksége van pénzre, hogy részvényeket szeretnének eladni, hogy így juthassanak szabad pénzeszközökhöz. Azt korábban már mindkét vállalat hangsúlyozta, hogy bitcoint semmilyen formában nem fognak eladni. Így viszont nem sok lehetőségük maradt a cash flow helyzetük javítására. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) adták be nemrégiben a kérelmet részvények értékesítésére. A Hut 8 kérelme szerint 65 millió dollár értékű részvényt szeretnének értékesíteni, a Marathon pedig 750 millió dolláros kiárusításra készül.

Bitcoin bányászok

A Marathon egyik szóvivője nyilatkozott is a Bloombergnek, sejtelmesen annyit mondott, hogy a BTC árát ugyan nem tudják befolyásolni, de a kínálkozó piaci lehetőségeket majd meg fogják ragadni. Ezt az elemzők úgy fordították le, hogy most ugyan még nem, de amint kicsit feljebb megy az árfolyam, a cég mindenképpen értékesíteni fogja bitcoinjai egy részét. A Glassnode oldalán jelent meg korábban egy olyan elemzés, ami azt mutatta, hogy tavaly november óta most először fordult negatívba a bitcoin bányászok mérlege. Az árnyomás arra kényszeríti a kisebb bányászcégeket, hogy előre meneküljenek, azaz a tokenjeik eladásával maradjanak életben és fejlesszenek. Viszont ez nem olcsó mulatság, tehát szakértők szerint az újabb gépekbe beruházó kisebb bányászok orosz rulettet játszanak. A nagypályás bányászok nem ilyen gondokkal küzdenek még, de ha a medvepiac sokáig megmarad, azt mindenki meg fogja érezni.