A Bitcoin technológiailag versenyképes más láncokkal?

Az elmúlt héten az egész kriptoszektornak nagy lökést adott az, hogy az Ethereum spot ETF termékek jóváhagyást kaptak és ezzel megerősítést arra vonatkozóan, hogy szabályozói szempontból nem értékpapírok. De viszont sokan úgy látják, hogy ez negatív hatással volt a Bitcoin ökoszisztémájára. Mert ugyan az Ethereum spot ETF jóváhagyás a BTC árának is jót tett, a Bitcoin dominanciája tekintetében ez a múlt hét volt a legrosszabb a Bitcoin spot ETF-ek jóváhagyása óta.

Összességében persze az egész történet nagyon pozitív. Mert az Ethereum spot ETF termékek jóváhagyása precedenst teremt arra nézve, hogy egy kriptoeszköz függetlenül múltjától nem számít értékpapírnak. Ez nagy csapás azon kritikus hangokra, amelyek szerint egyedül a Bitcoin volt tiszta ebből a szempontból a szabályozók szemében.

Mi vár a Bitcoinra az Ethereum spot ETF jóváhagyás után?

A fentebb említett, “nem értékpapír” tulajdonságnak az elvesztése nem csak a BTC dominanciájára nézve csapás, hanem nagyban befolyásolta számos kapcsolódó token teljesítményét is. Bár a Bitcoin továbbra is a létező legrégebbi blokklánc, az, hogy biztosan nem értékpapír, már nem jelent érdemi megkülönböztető tényezőt az alternatív kriptovaluták mérlegelésekor. Tehát arra kényszeríti az ökoszisztémát, hogy csak technológiai érdemei alapján lépjen versenyre a többi kriptoval. Sajnos a Bitcoin történelmi ellenállása a technológiai változásokkal szemben és a csak a pénzeszközként, értékmegőrzőként történő használatra való törekvés miatt a felhasználói élmény romlott. Ez a fajta megközelítés a fejlesztőket arra kényszerítette, hogy alkalmazások telepítése érdekében kerülőutakat alkalmazzanak.

A Bitcoin-natív szabványok, például az Ordinals vagy a Runes segítségével létrehozott eszközök korábban hatalmas érdeklődésre tartottak számot a befektetők körében. De a spekulatív értéken túl nem nagyon van más hozzáadott értékük elemzők szerint. A fejlesztők megpróbálják ugyan a Bitcoin-hálózatot a 2. réteg segítségével extra használati lehetőségekkel felruházni. Azonban a meglévő megoldások csupán mellékláncok, amelyek nem örökölnek semmilyen biztosítékot az alapréteg konszenzusából. Persze ezek csak vélemények és nem jelentik azt, hogy a Bitcoin bármikor is a közeljövőben elveszítheti vezető státuszát. Az azonban biztosan tény, hogy más kriptókkal szemben a Bitcoinnak is törekednie kell további lehetőségek hozzáadására a hálózathoz.