A Bitcoin ETF-ek már karnyújtásnyira vannak, de mégis milyen díjakra számíthatunk?

Az első Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-k) már a jövő héten elindulhatnak, de eddig csak hat potenciális vállalat fedte fel díjait, közülük pedig a Fidelity a legolcsóbb.

Bár számos tényező határozza meg, hogy egy ETF mennyire népszerű és mennyire nagy forgalmat bonyolít le, ha egyszer piacra kerül, ebben az esetben mindegyik ugyanazt az eszközt, BTC-t BTC Price BTC Price fog tartani. Az olyan részletek, mint a költségek, döntő tényezővé válnak az ügyfelek számára.

„A díjak kulcsfontosságúak lesznek. Nem hiszem, hogy a kibocsátóknak az abszolút legkisebb díjat kellene ajánlaniuk, de azt sem, hogy felszámítanak túlságosan magasakat azért, hogy versenyképesek maradjanak.”mondta James Seyffart, a Bloomberg Intelligence ETF-elemzője.

Az esetleges spot Bitcoin ETF 13 kérelmezője közül eddig csak hatan fedték fel, hogy mennyi kezelési díjat fognak felszámítani. A Morningstar kutatása szerint a tőzsdén kereskedett alapok átlagos díja 2022-ben 0,37% volt. Ez jóval alacsonyabb, mint a 20 évvel ezelőtti, 0,91%-os érték.

Az Invesco és a Galaxy magasra tette a lécet. A hírek szerint az első hat hónapra és az első 5 milliárd dollárnyi vagyonra teljesen elengedik a díjakat. Ezt követően pedig 0,59%-ot szándékoznak felszámítani. A Fidelity 0,39%-ban határozta meg a saját díját, ami messze a legalacsonyabb. Ezzel szemben az Ark és a 21Shares, valamint a Valkyrie 0,80%-os díjat tervez.

„Pusztán versenyszempontból a díj, vagyis az expense ratio nagyon fontos ebben a kategóriában.” – fogalmazott Nate Geraci, a The ETF Store befektetési tanácsadó cég elnöke.

A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője még nem közölte, hogy minnyit tervez felszámítani. A vállalat valószínűleg az egyik éllovas lesz, ha a népszerűségről van szó, tekintve ismertségét, eredményeit és több száz befektetési alapját.

Seyffart becslése szerint a BlackRock díja valószínűleg a Fidelity 0,39%-os száma körül lesz, míg Geraci valahol 0,40% és 0,80% közzé tippeli.

„A Fidelitynek van egy kis előnye, mivel vertikálisan integráltabb, mint bárki más, ami lehetővé teszi, hogy a legalacsonyabb díjakat kínálja. A többiekkel ellentétben házon belüli letétkezelőt használ, és kedvező helyzetben van, mivel a platformján keresztül közvetlen hozzáférést biztosít a befektetőkhöz és a tanácsadókhoz.” – mondta Seyffart.