A bitcoin kereskedők és befektetők továbbra is nagyon óvatosak

Az elmúlt napokban egy komolyabb korrekció után úgy tűnik, hogy a bitcoin árfolyama stabilan beállt a 41500 dollár körüli szintre. A cikk írásakor 41800 dollár körül mozog az ára egy coinnak. Még hétfőn elérte az elmúlt öt hónap legalacsonyabb árfolyamát is, amikor 39650 dollárért kereskedtek a BTC-vel. Mindez sokkoló lehet, tekintve, hogy 2021. november 22-én történelmi csúcson volt az árfolyam. Sokan a különböző fórumokon vagy posztok alatt még nehezebb időkről beszélnek, ugyanis az elmúlt 7 napban 2,1 milliárd dollárnyi, tőkeáttétes határidős megbízást likvidáltak.

A bitcoin határidős piac adatok alapján erős a félelem a piacon

A TradingView diagramján jól látható, hogy az elmúlt 60+ napban a bitcoin folyamatosan egy negatív csatornában mozgott az árát illetően, ami okán sokan úgy vélik, hogy a február is elég kemény időszak lesz. A befektetők bizalma tovább csökkent, miután az amerikai jegybank január ötödikén kijelentette elhatározását, hogy csökkenti a mérlegösszegét és növeli a kamatlábakat 2022-ben. De komoly hatással van a bitcoin árfolyamára a kazah helyzet is, ahol napokra leállították az internetet is, így a bitcoin hálózat hashrátáját is csökkentve. A Cointelegraph elemzésében a jelenlegi piaci helyzet fő indikátoraként a határidős megbízásokra fizetett prémium összegét jelölték még. Ez egy olyan indikátor, ami a hosszabb távú határidős megbízások és a jelenlegi piaci szintek közötti különbségeket vizsgálja.

 

Egy egészséges piac esetén éves szinten 15%-os prémium sem elképzelhetetlen. Viszont ha a bázisráta jóval alacsonyabbra süllyed és az eladók még több pénzt kérnek a vállalt kiegyenlítés fenntartásáért, akkor az már figyelmeztető jel. De ott a 25%-os delta skew, ami a vételi és eladási opciókat hasonlítja össze. Ha ez a metrika pozitív, akkor az egyértelműen azt jelzi, hogy a kereskedők és a befektetők is nagyon óvatosak. Ezen adatok alapján egyébként jelenleg az opciós piacok kereskedői a semleges és medve-típusú hangulat között mozognak. És miután egyre drágább biztosítékként szolgáló put opciókat is vásárolni, a kereskedők valószínűleg további zuhanásra számítanak.