A bitcoin kínálat 69%-a egy éve nem mozog

Az on-chain adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin-kínálat inaktív százalékos aránya elérte a 69%-ot.

A bitcoin HODLing növekszik, ahogy csökken a kínálat

Ahogy arra Root elemző az X-en közzétett új bejegyzésében rámutatott, a BTC-kínálat minden idők legmagasabb (ATH) mennyisége több mint egy éve nem mozdult meg. Az 1 év feletti kínálat, ami itt érdekes, csak egy szegmense egy nagyobb csoportnak, az úgynevezett “hosszú távú birtokosoknak” (LTH).

Az LTH-k alkotják a Bitcoin befektetői bázis két fő csoportjának egyikét, a másik csoport a “rövid távú tulajdonosok” (STH-k). Az analitikai platformtól függően eltérően határozzák meg az e csoportok közötti határvonalat, de általában öt-hat hónapot választanak határként.

Az ennél rövidebb ideje érméket tartó befektetőket az STH-k közé sorolják, míg az ennél hosszabb ideje bitcoint birtokló befektetőket LTH-ként emlegetik.

Statisztikailag minél tovább tartja a tulajdonos az érméit nyugalomban, annál kevésbé valószínű, hogy bármikor is mozgatni fogja azokat. Másképpen úgy is fogalmazhatnánk, hogy minél tovább öregszik a készlet, annál kevésbé valószínű, hogy eladják.

Emiatt az LTH-k a piac elkötelezettebb része, mivel nem hajlamosak könnyen eladni még akkor sem, amikor a kriptovaluta ralin vagy összeomláson megy keresztül.

Azok, akik átlépték az 1 éves küszöböt, az LTH-k között is kitartóak. Jelenleg az eszköz kínálatának nagy része ebbe a kategóriába tartozik, és az utóbbi időben csak tovább nőtt, ahogy az alábbi grafikon is mutatja.

Ahogy a grafikonon látható, a forgalomban lévő teljes Bitcoin-kínálat több mint egy éve szunnyadó százalékos aránya a közelmúltban emelkedett. Mostanra elérte a 69%-os szintet, ami új ATH rekord.

Egy évvel ezelőtt a BTC még az FTX tőzsde összeomlása után elért mélypontok körül mozgott. Így a nemrég a tartományba érő kínálatot az összeomlás utáni első héten vásárolhatták.

Ezen mélypontok óta a Bitcoin értéke több mint kétszeresére nőtt, így figyelemre méltó, hogy ezek a befektetők még mindig nem engednek a profitrealizálás csábításának, és inkább a további tartást választják. Talán ezek a befektetők még nagy reményeket fűznek az eszközhöz, ezért tartanak ki a további áremelkedésig.

Mivel az érméket gyakorlatilag kizárták az eladási kínálatból az ATH mértékéig, érdekes lenne látni, hogy a folyamatban lévő Bitcoin-rali hogyan folytatódik innen.

A BTC árfolyama

A cikk írásakor a Bitcoin 36 800 dollár körül mozog, ami 2%-os csökkenést jelent az elmúlt héten.