A Bitcoin Lightning hálózat a privát üzenetküldés úttörőjévé válhat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin Lightning hálózata gyors és skálázható bitcoin tranzakciók mellet privát üzenetküldés funkcióval is felruházható. Joost Jager Lightning Labs fejlesztő a múlt héten mutatta be kísérleti fázisban lévő koncepcióját, a ‘Whatsat‘-ot, ami a Lightning privát üzenetküldésre fejlesztett változata.

Ahogy a Bitcoin is, úgy ez is cenzúra-ellenálló, sőt a privát üzeneteket biztosító alkalmazásokkal (Telegram opcionálisan, Signal stb.) szemben decentralizált.

“A Lightning egy pee- to-peer hálózat, amiben bárki részt vehet. Nincs olyan központi entitás, amely szuperhatalommal rendelkezik a felett, hogy a felhasználók kommunikálhatnak-e egymással vagy sem.”

A privát kommunikáció a digitális éra egyik legforróbb témája, különösen a mindent látó és halló szervezetek (NSA) tükrében. A mezei üzeneteket a hírszerző ügynökségek különösebb nehézség nélkül elfoghatják és elolvashatják. A Signal és a Wire appok nagyobb hangsúlyt fektetnek a privát üzenetek védelmére, de ennek ellenére a mainstream alkalmazásokban csak opcionálisan elérhető a privát üzenetküldés.

“A privát üzenetküldést ahhoz hasonlítanám mikor valakivel személyesen beszélek anélkül, hogy az engedélyére lenne szükségem. Egy szabadság, ami olyan természetes, hogy alig veszünk tudomást fontosságáról. Ahogy egyre jobban digitalizáljuk a mindennapi életünket, szerintem értelmet kap ennek a szabadságnak a kiterjesztése a digitális térre is.”

A Whatsat egy hobbiprojektje Jagernek és nem tartozik közvetlen a Lightning Labs-nál végzett feladataihoz. Az alkalmazás még nagyon korai fázisában leledzik, echte bitcoinnal még nem használható.

Jager szerint mindig is lehetséges volt extra adatot csatolni a Lightning utalásokhoz. Azonban a legfrissebb update szabványosította ezt a beépített üzenetküldő rendszert, ami azt jelenti, hogy egy Lightning alkalmazás továbbra is kompatibilis vele.

Jager hozzátette, vannak más technológiák is a decentralizált üzenetküldésre (a napokban írtunk David Chaum xx appjáról, de a katalán tüntetők is egy használnak alkalmazást használnak a kommunikációra), de szerinte ezek nem érnek fel a Lightning kínálta értékkínálattal.

“A Lightning nem az egyetlen módja a decentralizációnak, de az az előnye, hogy egyben fizetési hálózat is. Bármilyen centralizált vagy decentralizált szolgáltatás futtatása pénzbe kerül és a Lightning esetében ezt lehet üzenetenként is fizetni.”

Az ötlet, hogy egy utalási platformra épüljön üzenetküldő funkció szembemegy a mainstream alkalmazások modelljével, melyek inkább fordítva, üzenetküldőjük mellé integrálnak fizetési opciót. A Bitcoin Lightning pedig fizetési processzor mellett természetesen módon támogatja az üzenetküldést, ami nagy fegyvertény lesz miután a Lightning elkezd terjedni és kijönnek az első hibrid alkalmazások rá.

Ugyanakkor kihívás lehet több milliárd embert egy ilyen alkalmazásra rávezetni szemben a meglévő centralizált üzenetküldő alkalmazásokkal szemben. Scors Provoost Bitcoin Core fejlesztő szerint inkább a meglévő alkalmazások irányába kellene hidakat építeni, így a felhasználóknak nem kell letölteniük egy teljesen új programot.

A Lightning által küldött üzenetek egyelőre ingyenesek. A Whatsat ezt úgy éri el, hogy “a sikertelen fizetésért nem számít fel díjat. A fizetés eléri a címzettet, a címzett kivonja az üzenetet, és nem tudják teljesíteni a fizetést” – nyilatkozta Jager. Viszont ha az ötlet tovább lesz fejlesztve, akkor előbb-utóbb fizetős lesz, bár szimbolikus összegre kell csak gondolni. A Lightning utalások jelenleg 0.0001 szatosiba kerülnek, ami a Bitcoin százmilliomodának számító szatosi tízezrede (!).

“Biztos lesznek emberek, akik fizetnének az üzenetküldésért, de vajon milyen áron fogja megérni mindenkinek?” – kérdezi Jager. “Tegyük fel, hogy egy átlagos felhasználó napi 30 üzenetet küld. Ez üzenetenként körülbelül 1 szatosit jelent aktuális bitcoin árfolyammal.”

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Ez körülbelül egy dollár évente.

“Ha a Lightning olyan rendszerré válik, ami fenntarthatóan képes kezelni 1 szatosis utalásokat, akkor úgy gondolom, hogy elérhetővé fog válni az engedélymentes privát üzenetküldés” – zárta Jager.

(Készült a CoinDesk interjúja alapján)

Azonnali értesülni szeretnél a legfrissebb híreinkről? Csatlakozz a BitcoinBázis Napi Hírek Telegram csoportjához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.