A Bitcoin Lightning Network hatékonyabb lehet a Visánál

A Bitcoint 2008-ban Satoshi Nakamoto olyan P2P fizetési rendszerként alkotta meg, amely felülírhatja a hagyományos fizetési szolgáltatókat, például a Visát és a Mastercardot. Ezekkel a közvetítőkkel azonban még mindig lassú és drága versenyezni. A Layer 2 Lightning Network azonban megfelelő kompromisszumot jelenthet, amely gyors és olcsó tranzakciókat tesz lehetővé a felhasználók számára. Vajon ez a Bitcoin alhálózat képes lesz lecserélni a Visát a következő években?

A Lightning Network egy olyan on-chain protokoll, amely a Bitcoin hálózatára támaszkodik, gyors és olcsó tranzakciókat tesz lehetővé a felhasználók számára, kiküszöbölve a drága díjak és a BTC-bányászok lassú blokkérvényesítésének problémáját.

A protokollt először Thaddeus Dryja és Joseph Poon fejlesztők mutatták be 2015-ben, és onnantól kezdve egyre népszerűbbé vált, bár soha nem érte el a Bitcoinhoz hasonló elfogadottságot és népszerűséget. A Lightning Network lehetővé teszi a mikrotranzakciók (néhány dollár értékű) lebonyolítását a fő láncon kívül, több fizetési csatornán keresztül két vagy több fél között.

Ennélfogva nem egy olyan hálózatról van szó, amely nagy mennyiségű kriptopénz átutalására alkalmas, hanem inkább egy olyan fizetési rendszerről, amelyet a mindennapi életben mikrofizetésekre lehet használni. A Layer 2 megoldás célja a Bitcoin-hálózat skálázhatóságának javítása, a felhasználók számára alacsony díjakat és páratlan végrehajtási sebességet biztosítva.

A Bitcoin-közösségnek eredetileg bemutatott dokumentumban Dryja és Poon a protokoll működésének leírásán túlmenően kifejezte azon szándékát, hogy a Visa által 2013-ban elért TPS (tranzakció per másodperc) csúcsértéket felülmúlják.

Lightning Network vs Visa

A Lightning Network tehát fenyegetésként fogant a hagyományos fizetési szolgáltatókra nézve, amelyek a következő években elveszíthetik felhasználói bázisuk tetemes részét a decentralizált P2P-hálózat hatékonyságának javulása miatt. A Bitcoin Layer 2 támogatói azonban még mindig számos kihívással néznek szembe.

Az első és legfontosabb a biztonság fogalma: a Lightning Networknek biztonságosabbnak és megbízhatóbbnak kell lennie, képesnek kell lennie a Sybil- és DDos-támadások kivédésére.

A Lightning Network csomópontjai ugyanis könnyen célpontjai lehetnek a kibertámadóknak, akik veszélyeztethetik a láncon kívüli tranzakciós hálózat fenntarthatóságát. Másodszor, a felhasználói élményt minden tekintetben javítani kell, hogy még a tapasztalatlan személyek számára is könnyen használható legyen.

Ha a Bitcoin Lightning Network sikerrel jár ebben a törekvésében, akkor az évek múlásával valószínűleg képes lesz a nagy digitális fizetési szolgáltatók, például a Visa és a Mastercard levesébe is beleköpni. Még olyan közszereplők is támogatták a Lightning Network ötletét, mint Jack Dorsey, a Twitter korábbi vezérigazgatója. Utóbbi 2018-ban kísérletezett a hálózattal, mint borravaló fizetési rendszerrel a jól ismert közösségi hálózaton.

Mi a helyzet a tranzakciós díjakkal?

A Lightning Networköt elsősorban a Bitcoin-hálózat költségproblémájának megoldására vezették be. Őrültség belegondolni, hogy néhány dollárnyi egység mozgatásáért majdnem ugyanannyi díjat kellene fizetni. Sokan még mindig emiatt vonakodnak elfogadni a bitcoint fizetőeszközként.

De mennyibe kerül egy tranzakció a Lightning csatornán?

Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy kétféle díjtípus van a hálózat használatakor: az első egy alapdíj, amelyet minden egyes üzemeltető csomópont tetszőleges módon számít fel. Ez általában nagyon kevés, egy cent töredéke (vagy inkább néhány szatosi), pontosan azért, hogy ösztönözze a forgalmat a csomópontján. A második a csomóponton belül felhasznált likviditáson alapuló díj. Ebben az esetben a csatorna tulajdonosa dönthet úgy, hogy a küldött szatosira százalékában kifejezett díjat állapít meg. (pl. 0,01 szatosi minden elküldött szatosi után).

A fentiek alapján tehát elmondhatjuk, hogy a nagy fizetési szolgálatók, mint például a Visa, jóval drágábban dolgoznak.

A hitelkártya-társaságok különböző díjakat számítanak fel a kereskedő típusa, a tranzakció összege és a tranzakció helye alapján. A Visa általában 1,15% + 0,05 $ és 2,40% + 0,10 $ közötti bankközi díjat számít fel. Emellett 0,14%-os átutalási díjat is bezsebel.

A Mastercard 1,15% + 0,05 $ és 2,50% + 0,10 $ közötti bankközi díjat számít fel. Továbbá 0,1375% átutalási díjat az 1000 dollár alatti tranzakciók esetében és 0,01%-ot az 1000 dollárt meghaladó tranzakciók esetében.

Egy érdekes on-chain adat a Lightning Networkről

A mai napig nehéz elképzelni, hogy a hagyományos fizetési szolgáltatókat egy még fejlesztés alatt álló technológia fenyegesse. A kihívást a Bitcoin-fejlesztők mégis komolyan veszik, akik az évek során egyre közelebb és közelebb kerülve a végső célhoz, növelték a hálózat kapacitását és egyszerűségét. Valójában nem elég egy olcsóbb fizetési csatorna ahhoz, hogy felvegyük a versenyt ezekkel a cégekkel, amelyek mára életünk minden területén gyökeret vertek.

A kihívás, mint már említettük, a hálózati kapacitáson kívül több tényezőn is múlik. Ahhoz, hogy a Lightning Network mainstream legyen, a kapacitását a mostaninál jóval magasabb szintre kell fejlesztenie. Jelenleg a hálózat legfeljebb 4828 BTC összegű tranzakciókat képes támogatni, ami körülbelül 148 millió dollárnak felel meg. Ez még mindig jelentéktelen összeg a hagyományos szolgáltatókon keresztül mozgó hatalmas pénzmennyiséghez képest.

Az út azonban jónak tűnik, hiszen a Lightning kapacitása idővel egyre növekszik.