Új bitcoin világrekord a Lightning Networkön

2023. február 18-án a Lightning Network segítségével új világrekordot állítottak fel a peer-to-peer (P2P) bitcoin tranzakciókban. A Praia Bitcoin kísérlet, egy brazil nonprofit társadalmi projekt mindössze 3 perc és 33 másodperc alatt 71 P2P bitcoin tranzakciót tudott végrehajtani, ezzel ez volt a legtöbb Lightningon keresztül végrehajtott P2P bitcoin tranzakció a lehető legrövidebb idő alatt.

Jericoacoara falu diákjai és lakói között csomagokat osztottak ki, amelyek egy malacperselyt, egy pólót és egy bitcoin betéti kártyát (Bolt Card) tartalmaztak, és ezek segítségével három másodpercenként történt egy fizetés.

A gyerekek 21 helyi kereskedőnél használhatták a kártyát, és az iskolában gyümölcsöt is vásárolhattak 10 szatosiért, ami a brazil fizetőeszközben körülbelül egy cent. Mindezt úgy, hogy ehhez nem volt szükség okostelefonra. A kezdeményezést Fernando Motolese, Vinicius Kinczel és Lucia Helena Buso szervezte, és a 2go Fintech, a Bipa vezérigazgatója, Luiz Parreira és a Bitcoin Beach támogatta. A teljesítményt Lucas Ferreira, a Lightning Labs munkatársa ellenőrizte, megerősítve, hogy a pénzösszegek a Bitcoin-szerverek között mozogtak, és a résztvevők Lightning Network tárcáiban álltak rendelkezésre.

Fernando Motolese, a Praia Bitcoin alapítója elmagyarázta, miért fontos az új világcsúcs.

“Ez a rekord a bitcoin erejét bizonyítja, és azt, hogy készen áll a tömegek számára” – mondta. “Izgatottan várjuk, hogy mit hoz a jövő a Lightning Network számára, és reméljük, hogy ez az eredmény más közösségeket is arra ösztönöz, hogy elfogadják a bitcoint mint csereeszköz, és ki tudja, talán még a mi rekordunkat is túlszárnyalják.”

A Praia Bitcoin csapata azt tervezi, hogy még ebben az évben újabb kísérletet tesz saját rekordjuk megdöntésére, de ezúttal a Guinness Rekordok Könyvének csapata jelenlétében, hogy a rekordot hivatalossá tegyék.