A bitcoin először lépi át a 71 ezer dolláros küszöböt és előzi meg az ezüstöt

Március eleje óta többször kerülgette a BTC Price BTC Price a 70 ezer dolláros mérföldkövet. Végül péntek délután történt meg az áttörés.

A bitcoin, amelyet egyre gyakrabban digitális aranyként emlegetnek, megdöntötte az ezüst piaci kapitalizációját, miközben átlépte a 71 ezer dollárt és új történelmi csúcsot állított fel.

Ez egy olyan mérföldkő, amelyet a bitcoin március eleje óta kerülget.

Kitörés

Péntek délután a bitcoin először tört 70 ezer dollár fölé. Ezután hétfőn kora reggel az árfolyam emelkedni kezdett. Vasárnap óta 4,5 %-ot, múlt hét ilyenkor óta pedig 11,4%-ot erősödött.

Alig három hónappal ezelőtt – amikor a spot Bitcoin ETF-ek jóváhagyására vonatkozó várakozás kezdett kialakulni – a bitcoinnak sikerült megelőznie Elon Musk elektromos járműveket gyártó Tesla vállalatát, a Facebook, Instagram és WhatsApp anyavállalatát, a Metát, valamint a Bitcoin-gyűlölő Warren Buffett multinacionális konglomerátumát, a Berkshire Hathawayt.

Ezzel a Bitcoin az 1,4 billió dolláros piaci tőkeértékével a nyolcadik legnagyobb eszközzé vált. Az arany mellett, amely 14,7 trillió dolláros piaci tőkeértékével sokáig az első helyen állt, még mindig lemarad a Microsoft, az Apple, az Nvidia, a Saudi Aramco, az Amazon és a Google anyavállalata, az Alphabet mögött.

Mi is a bikás árfolyam-rally oka? Az egyik nagy ok a Bitcoin közelgő felezése. A legfrissebb becslések szerint a felezés körülbelül 35 nap múlva, április 15-én fog bekövetkezni a NiceHash szerint.

A Bitcoin felezése csökkenti a Bitcoin-bányászoknak az új blokkok feldolgozásáért a hálózaton fizetett jutalmat. Ez már háromszor történt meg a Bitcoin létrejötte óta. A negyedik felezéssel a bányászok jutalma 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken.

Az Ethereum is kilőtt

Eközben az ETH Price ETH Price ma reggel visszahódította a 4000 dolláros szintet, amelyet 2021 óta először, pénteken tapasztalhattunk. A múlt hét óta árfolyama 13,6%-ot erősödött.

Piaci kapitalizációját tekintve az Ethereum 480 milliárd dollárral nagyobb, mint az SPDR S&P 500 ETF Trust, és az Infinite Market Cap szerint gyorsan közelít a Walmart 484 milliárd dolláros piaci kapitalizációjához.

Az ETH ezen a héten lendületben van, bikás tendenciát mutat. Mindössze 1 nap múlva az Ethereum fejlesztői bevezetik a Dencun frissítést, amely várhatóan drámaian olcsóbbá teszi az Ethereum layer-2 tranzakciókat.