A Bitcoin monetáris szuperioritását a fizika is alátámasztja

(megfigyelhető) univerzumban végső soron mindent a fizika törvényei irányítanak. Ez magában foglal mindent a sejt- és molekuláris szinten megfigyelhető jelenségektől kezdve azokig az eseményekig, amelyeket a legtávolabbi galaxisokban figyelhetünk meg. A legegyszerűbb szinten ennek középpontjában az energia áll, és az energiát mint anyagállapotot jellemezhetjük. Az energia egy olyan dolog, ami nem hozható létre vagy semmisíthető meg, csak az entitások között átvihető (a termodinamika első törvénye).

Az egyik legkevésbé alkalmazott gondolatmenet arra, hogy az energia jelen van a világunkban napjainkig, az, hogy az energia fogalma hogyan viszonyul a pénzhez. Ennek ellenére a monetáris energia vitathatatlanul az energiaátadás legfontosabb gyakorlati megvalósítása a világban, mert ez annak a munkának a jele, amelyet az emberek külön-külön és együttesen hoznak ki fizikai énünkből és adnak át a világba. Gyakorlati példaként – a híd megépítéséhez a híd építőinek munkájára van szükség, mivel fizikai munka formájában energiát adnak át a híd megépítéséhez, és cserébe energiát várnak fizetés formájában.

A mai egyik legnagyobb problémánk az, hogy a világ monetáris energiája alapvetően eltorzul addig a pontig, ahol a jel teljesen megszakad. A központi bankok rendszeresen kimentették a Cantillon bennfenteseit, és kamatmanipulációval torzították a tényleges tőkeköltséget. Emiatt elveszítettük a monetáris érték teljes megértését. A monetáris energia csak egy teljesen szabad, akadálytalan piacon működhet optimálisan. Minél tovább torzulnak a piacok, annál kevésbé „valós” jelet termel a monetáris energia, és ezért a valós termelékenység eltorzul ettől a jeltől.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a monetáris energiát már nem lehet megbízható módon átadni az idők folyamán. Az energia eladhatósága kulcsfontosságú tényező a monetáris energia torzításának elmaradásában, mert tudnom kell, hogy a vásárlóerőm ma viszonylag ugyanannyit fog érni, mint holnap. Ellenkező esetben ez a kockázatok csökkentésére kényszerít, hogy megpróbáljam megőrizni monetáris energiámat.

Hogyan kapcsolódnak ezek az ötletek a fizikához?

Mint fent említettük, a fizika egyik kulcstörvénye a termodinamika. A termodinamika harmadik törvénye kimondja, hogy a rendszer entrópiája természetesen megközelít egy állandó értéket, amikor az abszolút nulla felé tart, vagyis a termodinamikai skála legalacsonyabb határához közelít. A rendszerek véletlenszerűsége arra a dologra irányul, amely rendellenességből rendet teremthet. A monetáris energia esetén ez azt jelentené, hogy a zajban a legmagasabb jelet keressük.

A Bitcoin egyesíti a termodinamika első és harmadik törvényét. Ez egy teljesen feltörekvő rendszer, amely a maximális rendellenességből fakad. Ez nemcsak elméletileg, hanem gyakorlatilag is igaz, amit a fiatpénz világi állapota is bizonyít.

Végső soron a Bitcoin elnyeli az értékenergia raktárának nagy részét a bolygón, mert a legkeményebb monetáris tulajdonságokkal rendelkezik. Eladhatóság, helyettesíthetőség, cenzúrával szembeni ellenállás és proof-of-work. Ezek közül a proof-of-work a legfontosabb, mert megfelel a termodinamika első törvényének. Ezért garantálja, hogy a termodinamika harmadik törvénye a meglévő monetáris energia többségét behozza a hálózatba.

A Bitcoin nem egy tökéletes monetáris rendszer. Egyszerűen a világ valaha volt legjobb monetáris rendszere. Éppen ezért egy hosszú időintervallumban a világ monetáris energiájának nagy részét a Bitcoin hálózaton fogják tárolni. Egyszerűen a világegyetem természetes törvényei teszik ezt elkerülhetetlenné.

A rövid távú árfolyam ingadozni fog. Gyakran drámai módon, mivel a világ különféle valószínűségeket rendel a monetáris energia végső felhalmozásához a valaha létrehozott legjobb monetáris hálózat által. De a Bitcoin nem egy valószínűségi, hanem egy determinisztikus függvény alapján működik. A rövid távú árfolyam azt a diszkontálást jelenti, amelyet a világ lakossága együttesen alkalmaz a termodinamika törvényeinek kijátszására. Bárki, aki megérti ezeket az alapvető igazságokat, tudja, hogy a következtetés beépül a protokollba és a protokoll körül kialakuló rendszerekbe.

Míg a HODLerek várják, hogy a világ felzárkózzon, megnyugodhatnak, tudván, hogy a Bitcoin sikere nem emberi kérdés, hanem az entrópia energiaátadásának kérdése. És azok a törvények, amelyekről tudjuk, hogy ezekből származnak, garantálják annak végső sikerét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük