A Bitcoin önjelölt feltalálója számára eljött az igazság pillanata

A Bitcoin állítólagos feltalálóját, Craig Wrightot övező dráma hamarosan a végéhez érkezik. Több évnyi jogvita és különböző bírósági ügyek után Wrightot az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti utolsó szövetségeseit is.

Miután Christen Ager-Hanssen szombaton elhagyta az nChain Groupot, egy kiszivárgott e-mailből úgy tűnik, hogy egy másik szövetségese, Calvin Ayre is elhatárolódik Wrighttól.

Erősödő kétségek Wright Satoshit kiáltó állításai körül

A szombatig az nChain Global csoport vezérigazgatói pozícióját betöltő Christen Ager-Hanssen nagy port kavart távozásának nyilvános bejelentésével. Állításai nemcsak az nChain dinamikájára és belső viszályaira világítanak rá, hanem jelentős kétségeket vetnek fel Wright azon állításával kapcsolatban is, miszerint ő lenne az ezidáig megfoghatatlan Satoshi Nakamoto.

„Megerősíthetem, hogy kiléptem az nChain Globalból [..] Beszámoltam arról is, hogy meggyőző bizonyítékot találtam arra, hogy Dr. Craig Wright úgy manipulálta a dokumentumokat, hogy elhitesse a bírósággal, hogy ő Satoshi. Ma már én is meg vagyok győződve arról, hogy Dr. Craig Wright NEM Satoshi […] A testület nem tett lépéseket, és a munkám egyértelműen tarthatatlanná vált. #faketoshi”– írta Ager-Hanssen az X-en (korábban Twitter).

Ez a nyilatkozat még fontosabbá válik annak az e-mailnek a tükrében, amelyet Ager-Hanssen nyilvánosságra hozott.

Az e-mailt állítólag a Wright törekvéseit eddig kitartóan támogató Calvin Ayre küldte, és abban mélyen gyökerező szkepticizmusának és elégedetlenségének adott hangot Wright folyamatban lévő jogvitáival és állításainak valódiságával kapcsolatban.

Részlet Ayre e-mailjéből:

„Jelenleg az egyetlen negatív dolog az életemben a pereskedési drámád. Elfogadom a magyarázatod, hogy valójában nem fenyegettél meg, így a következő helyzet. Abból a feltételezésből indultam ki, hogy nálad és Ramonánál vannak a kulcsok, és valamilyen stratégia részeként egyszerűen úgy tettél, mintha nem lennének nálad. De most azzal helyzettel nézünk szembe, hogy ha továbbra is tagadod a meglétüket, akkor tönkreteszed az életedet, és megkárosítod a támogatóidat.”

A múltban kritikusai többször is felszólították Craig Wrightot a Bitcoin-közösségen belül, hogy írjon alá egy satoshi BTC-tranzakciót annak bizonyítására, hogy ő a Bitcoin feltalálója. Wright soha nem teljesítette ezeket a kéréseket, még a különböző bíróságokon sem.

Most úgy tűnik, Ayre-nek is elege lett. Véleménye szerint a COPA-val folytatott per veszett ügy, ha Wright nem írja alá a Satoshi Nakamoto által bányászott Bitcoint:

„Nehéz döntés meghozatalára kényszerülök. Már nem számít, hogy nálad vannak-e a kulcsok vagy sem, mivel Zafar és mások tanácsa alapján az a véleményem, hogy nem nyerheted meg a COPA-pert, ha nem írsz alá a Harvardon, így nincs választásom arra nézve, hogy mit kell tennem”– írta Ayre.

Megkönnyebbülés a Bitcoin-közösség számára

Ayre továbbá azt is megjegyzi, hogy a COPA-per elvesztése Wright összes többi perének elvesztéséhez vezet: „A COPA precedenst teremt arra nézve, hogy a törvény szerint nem te vagy Satoshi. Az nChain szabadalmakon kívül minden IP eltűnik. […] Szóval vagy azért vagy hülye, mert szándékosan elveszted ezt az ügyet, vagy azért, mert valóban nincsenek meg a kulcsok… akárhogy is, nem ugrom le utánad a szakadékba.”

A drámát övező diskurzus a kriptovaluta-világ kiemelkedő figuráinak figyelmét is felkeltette. A kibontakozó helyzettel kapcsolatban Nic Carter kriptovalutákkal foglalkozó újságíró is elmondta a véleményét, kijelentve, hogy az Ayre és Wright közötti potenciális szakadék a Wright-Satoshi eposz végét jelezheti:

“Csak akkor érhet véget, ha Calvin elveszti a hitét CSW-ben. Úgy tűnik, hogy most éppen ez történik, ami hihetetlenül jó hír. Pártfogója nélkül [Wright] már nem folytathatja tovább a Bitcoin hétköznapi fejlesztőinek és támogatóinak jogi zaklatását. Nagyon, nagyon örvendetes fejlemény.”