A bitcoin romba döntheti az internetet a banki felügyelet szerint

  • 47
  •  
  •  
  •  

A BIS új jelentése szerint a kriptopénz világ még nem érett meg a széleskörű elfogadottságra.

A bitcoin romba döntheti az internetet is

A Bank of International Settlements (BIS) egy 24 oldalas cikkben tér ki az éves gazdasági jelentésében a kriptopénzekre. A BIS egy 88 éves svájci intézmény, mely a központi bankok központi bankjaként működik.

A cikkben az áll, hogy a bitcoin és a többi altcoin számos gyengeséggel rendelkezik, mely megakadályozza őket abban, hogy valaha globális fizetőeszközökké váljanak. A jelentésük szerint a kriptopénzek nem elég stabilok, túl sok energiát fogyasztanak és túl sok manipulációra adnak lehetőséget. Emiatt pedig sosem lehet belőlük fizetőeszköz a globális gazdaságban. Elmondásuk szerint a decentralizáció inkább hiba, mint erősség.

Az elemzésük egyik legérdekesebb pontjában kitértek arra, hogy mi történne, ha blokklánc technológia a kiskereskedelemben is elterjedne széles körben.

„A technológiával járó kommunikáció akár az egész internetet is leállíthatja” – áll a cikkben.

Az elemzők szerint a bitcoin bányászat ráadásul jelentős energiát fogyaszt el, ezért a decentralizációért vívott harc egy környezeti katasztrófával végződhet.

A jelentésben azért a blokklánc technológia előnyeire is kitérnek. Eszerint a megosztott főkönyvi technológia a határokon átnyúló tranzakciókat akár hatékonyabbá is teheti. Sőt a nemzetközi kereskedelemben az export-import adminisztrációját is jelentősen megkönnyíthetik a blokklánccal kapcsolatos programok.

A cikk végén ettől függetlenül az áll, hogy a bitcoin bár jelentős áttörésnek számít, egyszerűen csak túl kockázatosnak számít ahhoz, hogy a globális gazdaságban is alkalmazni lehessen egy központi szervezet nélkül.


  • 47
  •  
  •  
  •  

☢️A Facebook egy héttel ezelőtt elérhetetlenné tette a BitcoinBázis szabályosan működő oldalát! A döntés ellen már fellebbeztünk, de amíg nincs változás, kérjük, oszd meg közvetlenül is a cikkeinket. Megosztásoddal segíted életben tartani a BitcoinBázist a közösségi média oldalakon. Köszönjük!☢️

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.