A bitcoin titokzatos 60 perce, amikor 3000 dollárt esett az árfolyam

A bitcoin árfolyama április 26-án egy kifejezetten gyors összeomlást mutatott be (flash crash). Az árfolyam 29800 dollárról 60 perc alatt 27243 dollárig zuhant vissza. Nagyon rég nem volt már ilyen a bitcoin árfolyamdiagramján. Úgyhogy egyből elindultak a spekulációk a közösségi médiában. A bitcoin árfolyama egyébként most már teljesen normális sávban van, a cikk írásakor 29000 dollár körül kereskednek egy coinnal.

A bitcoin flash crash háttere

A legtöbb spekuláció arra utalt, hogy az okozta az összeomlást, hogy az amerikai kormányhoz köthető egyik tárcából értékesítésre kerültek Mt. Gox bitcoinok. A @tier10k néven futó népszerű Twitter-fiókból automatikus tweet érkezett tegnap este 10 órakor magyar idő szerint, mely szerint Mt Gox tranzakciók történtek. Gyorsan kiderült azonban, hogy ez tévedés volt. Elég nehéz volt kihámozni az egymást követő magyarázkodásokból, de a lényeg az volt, hogy beállításra került egy automatikus figyelmeztetésekre vonatkozó javítás.

És ez a javítás azt hozta magával, hogy minden korábbi tranzakciót is feldolgozott a lekérdezés. És így helyesen küldte a Mt. Gox riasztást a fiók, csak nem helyes időpontra. Az Arkham Intelligence egyébként azt is kiemelte, hogy még az automatikus tweet előtt megtörtént a bitcoin rövid összeomlása. Nem sokkal egyébként, de valamikor magyar idő szerint negyed 10-kor este kezdődött a zuhanás és nagyjából akkor fejeződött be, amikor kijött a tweet @tier10k fiókból. A Coinglass adatai szerint csak április 26-án 80,3 millió dollárnyi long és 73,4 millió dollárnyi short pozíciót számoltak fel BTC-ben. A Binance platformján majdnem 20 ezer BTC-t adtak el, a Coinbase esetén pedig 5000 BTC-nél is többet valamivel.