A bitcoin tökéletes fegyver a Cantillon-hatás ellen

Amikor a bitcoin szóba kerül valamilyen beszélgetésben, akkor valamelyik résztvevő részéről biztosan felmerülnek azok a gondolatok, amely szerint az egész csak piramisjáték vagy éppen a bűnözőknek eszköz a pénzmosásra. Viszont ezek az érvelések hajlamosak megfeledkezni a tényről, hogy a bitcoin képes lehet végre felszámolni a rendszerszintű egyenlőtlenségeket és a korrupciót napjaink pénzügyi rendszerében. Mert napjaink társadalmában a pénz többnyire kamatokkal terhelt hitelekkel kerül az emberekhez. Aminek következtében tovább áramlik a vagyon a középosztálytól felfelé.

A Cantillon-hatás elleni harc legjobb fegyvere a bitcoin

Azt is igazolták elemzések, hogy a monopolisztikus állami pénz törékeny és instabil rendszer. Míg azon országok, ahol több pénznem is létezett egymás mellett, historikusan stabilabbak voltak. A 18. században élt közgazdász, Richard Cantillon alkotta meg a Cantillon-hatás fogalmát. Ez abból indul ki, hogy a pénzkészlet változása hosszútávon nincs hatással a gazdaságra. Tehát amikor egy központi bank pénzt pumpál a gazdaságba egy recessziós folyamat során, akkor a kedvezményezettek inkább árucikkekre költik a plusz pénzt, nem pedig befektetéseikre vagy hiteleik felszámolására. A Cantillon-hatás szerint azok járnak a legjobban, akik először kapják meg az újonnan “keletkezett” pénzt. Azaz például a központi bankok, amelyek nagyjából nulla költséggel hoznak létre plusz pénzt és osztják tovább bankoknak.

Cantillon

Ezek a bankok pedig még az eredeti áron vásárolhatnak termékeket és eszközöket, amelyeknek ára aztán rövidesen meg fog emelkedni a megjelent plusz pénz miatt. Így tehát a bankvezérek, politikusok és a hozzájuk közel álló rétegek járnak a legjobban. A bitcoin ezzel szemben eliminálja ezt a Cantillon-hatást. Hiszen bárki lehet bányász és bárki szerezhet új BTC-t, lobbisták, barátok, miniszterek nem fognak tudni ebbe beleszólni. Ezért sok radikális vélemény szerint csak úgy menekülhet meg valaki a Cantillon-hatástól, ha teljesen elhagyja a pénzügyi rendszert. Így érdemes ezen vélemények szerint minél több megtakarítást valódi pénzben, tehát bitcoinban vagy akár még aranyban is tartani. Utóbbi is jó megoldás lehet, csak hát ott ugye a bányászat és az új arany “létrehozása” nem megy olyan könnyen, mint a bitcoin esetén.