A bitcoin történelem legnagyobb támadása: 184 milliárd bitcoin a semmiből

2010. augusztus 15-én egy máig ismeretlen támadó majdnem romba döntötte a Bitcoint.  A hekker 184.467 milliárd bitcoint generált a semmiből és az eset, mint az értéktúlcsordulás-incidens került bele a történelemkönyvekbe.

Akkor még aktívan közreműködő alapító Satoshi Nakamoto azonban gyorsan forkolta a blokkláncot és törölte a 184.467 milliárd extra bitcoint.  A gyors beavatkozásának köszönhetően Bitcoin megmenekült a korai hirtelen haláltól.

Az incidens azért következhetett be, mert a bitcoin tranzakciókat ellenőrző kód nem működött, ha a kimenő tranzakciók olyan nagyok voltak, hogy összegezve túlcsordultak.  Erre rájött egy támadó és megpróbálta kihasználni a sérülékenységet.  Mint tudjuk, nem kerülhet kibányászásra több bitcoin, mint 21 millió, ám a hacker egyetlen tranzakcióval 8784-szer 21 millió bitcoint hozott létre.

Ha a támadást nem hárítja el időben Satoshi, akkor a Bitcoin egy hamvába holt kezdeményezés marad, ahogy gyaníthatóan a teljes 2000 milliárd dolláros kriptovaluta iparág se létezne mára.  A BTC árfolyama javítás nélkül nullára zuhant volna miután a többi felhasználó is rájön, hogy akármekkora bitcoin mennyiséget le lehet generálni.  Ha nincs javítás, akkor a Bitcoin hálózatba vetett bizalom örökre elveszik.

A névtelen alapító Satoshi Nakamoto órák alatt megírta a javítást a hibára, amit először a Bitcointalk fórumon jelentett.  A korai BTC fejlesztő Gavin Andresen Satoshival együttműködve jött ki a megoldással.

Csupán 5 órával az incidens után Satoshi kijött a Bitcoin 0.3.1 verziójával, ami megakadályozta, hogy a sérülékenység kihasználásával a semmiből új BTC-ket lehessen generálni a jövőben, a már generált 184.467 milliárd bitcoint pedig a blokklánc visszatekerésével törölték a valid blokkláncról.

A frissítés egy hard fork volt, ami annyit jelent, hogy a 0.3.1 verzió kiadásáig két szeparált verzióban futott a Bitcoin blokklánc.  Satoshi közelről figyelte a rossz blokklánc futását és arra kérte a bányászokat, hogy ne a rossz blokkláncon bányásszanak, mert ha ott folytatják, akkor a rossz blokklánc hosszabb lesz, mint a jó és az válik domináns lánccá.

Satoshi állítása szerint mindössze 19 órával az incidens után a jó lánc vált a dominánssá.  A rossz lánc továbbra is futott és ugyan néhány felhasználó tranzakciójára negatívan hatott legalább a következő napig, de végül a 0.3.1 verzióból generált jó lánc lett a mindenki által használt Bitcoin blokklánc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük