A bitcoin törvényes tulajdon egy brit bíróság szerint

A brit legfelsőbb bíróság törvényes tulajdonnak nyilvánította a bitcoint egy 1 millió dolláros kriptovaluta hackkel kapcsolatos bírósági ügy során.

Robertson kontra Ismeretlen személyek

Az eset Liam Robertsonnal, az Alphabit vezérigazgatójával történt meg, aki azt állította, hogy 1 millió dollár értékű bitcoint csaltak ki tőle. Az incidens július elején kezdődött, amikor Robertson egy algoritmikus kereskedési alap igazgatójával telefonált. Robertsonnak tetszett a kereskedési alap kínálata, ezért beleegyezett, hogy átutal nekik 100 bitcoint. A hacker a telefonbeszélgetés után lépett akcióba, ezért Robertson azt állítja, hogy a beszélgetést lehallgatták. A hacker egy klónozó szoftver segítségével klónozta a kereskedési alap igazgatójának email címét, majd egy emailen keresztül meggyőzte Robertsont, hogy egy másik tárcacímre utalja a bitcoint. Mivel Robertson azt hitte, hogy a vállalat igazgatójával kommunikál, eleget tett a kérésnek. Miután a kereskedési alap rájött az átverésre, másnap felhívta Robertsont és jelentette neki, hogy email fiókjukat meghackelték. Sajnos ekkor más késő volt, hiszen 80 bitcoin már a Coinbase-en volt, 15 a LocalBitcoinson, 5 pedig egy hardver tárcában. A Coinbasere utalt 80 bitcoint Robertson szerencsére már visszakapta, azonban a maradék 20 még mindig a hacker birtokában van.

A döntés jelentősége a brit jogrendszerben

Először is kezdjük azzal, miként is van meghatározva a bitcoin a brit jogrendszerben. Ideáig a brit jog adatként és nem tulajdonként kezelte a bitcoint, ami annyit jelent, hogy ha ellopják nem lehet visszakövetelni. Ezen változtatott a szóban forgó bírósági döntés.

Az eset jelentőségéhez először is tudnunk kell, hogy a brit jogrendszerben óriási jelentősége van a bírósági döntéseknek. Még egy magyarországi bíróság előtt nem igazán hivatkozhatunk egy 50 évvel ezelőtti bírói döntésre, egy brit bíró előtt ezt megtehetjük, ha az 50 évvel ezelőtti döntés a mi ügyünkhöz hasonló ügyben történt. Ez az angolszász jogrendszer országaira érvényes (Anglia és az Egyesült Államok).

Szóval miért is fontos a Robertson kontra Ismeretlen személyek precedensteremtő esete? Azért, mert az incidens után, Robertson ügyvédjei elérték, hogy a bíróság befagyasztja a Coinbasere utalt bitcoinokat. Ezzel a döntéssel a brit bíróság első alkalommal ismerte el a bitcoint törvényes tulajdonnak. Robertson ügyvédje, Marc Jones nyilatkozata szerint, az eset jogi precedenst teremtett, amelyre a későbbiekben is tudnak majd hivatkozni a hasonló átverések áldozatai.

„Ha bárki hasonló helyzetben találná magát a jövőben, hivatkozhat majd erre az esetre. Csupán annyit kell mondaniuk, hogy „Bíró úr, nem kérünk öntől semmi olyasmit, ami sohasem történt meg korábban. Csak vessen egy pillantást a Robertson kontra Ismereten személyek ügyben hozott döntésre.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük