A Bitcoin új S2FX modellje

 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A cikk PlanB ‘Bitcoin Stock-To-Flow Cross Asset Modell‘ írásának fordítása.

Bevezetés

A Bitcoin (BTC) Stock-to-Flow (S2F) modellt 2019. márciusában publikálták [1]. Az eredeti BTC S2F modell egy képlet, amely a havi S2F-n és az árfolyam adatokon alapszik. Mivel az adatpontok időrendben vannak indexelve, ezért ez egy idősor-modell. Ez a modell számos kvantitatív elemzőt foglalkoztatott világszerte. Sokan ellenőrizték az S2F és a BTC ár közötti kapcsolatot [2][3].

S2F

Ha nem igazán vagy tisztában az eredeti S2F modell működésével, akkor erősen ajánlott áttanulmányozni az eredeti cikket, amely körbeírja a hátterét és az alkalmazott technológiát.

A mostani cikk megszilárdítja a jelenlegi S2F modell alapjait azáltal, hogy kiveszi az időt mint tényezőt a modellből és más eszközöket (ezüst és arany) ad hozzá. Ezt az új modellt BTC S2F Cross Asset modellnek (S2FX) nevezzük. Az S2FX modell lehetővé teszi a különféle eszközök, mint az ezüst, arany és BTC értékének meghatározását egyetlen képlettel.

Először bemutatjuk a fázisátmenet koncepciót, amely egy új gondolatmenetet vezet be a BTC és az S2F esetében. Elmagyarázza, hogy miért fontos az S2FX modell.

Másodszor pedig az S2FX modellt mutatjuk be, hogyan működik az, és az eredmények mit jelentenek.

Fázisátmenetek

A fázisátmenetek egy fontos szempont az S2FX modell megértésében. A fázisátmenetek során a dolgok teljesen más tulajdonságokat kapnak. Az átmenetek gyakran szakaszosak. A fázisátmeneteknek három példája van:

 • Víz
 • Amerikai dollár
 • BTC

Víz

A fázisátmenetek klasszikus példája a víz. A víz négy különféle fázisban (állapotban) létezik: szilárd, folyékony, gáz, ionizált. Ez mind víz, de a tulajdonságai minden fázisban teljesen eltérőek.

Amerikai dollár

A fázisátmenetek a pénzügyben is jelen vannak. Például az amerikai dollár arany érméből alakult át (egy dollár = 371,25 grain tiszta ezüst = 24 grain arany) az aranyhoz kötött bankjegyekre, abból pedig a semmihez nem kötött bankjegyekre. Bár mindegyik változatot dollárnak hívjuk, tulajdonságai mindhárom szakaszban teljesen eltérőek.

dollar

BTC

Ugyanez vonatkozik a BTC-re is. Nic Carter és Hasu a 2018-as tanulmányukban bemutatták, hogy a BTC narratívái hogyan változtak az idő múlásával [4].

BTC_alternatívák

Hogyan változtak a Bitcoin narratívák az idő múlásával

Ezek a BTC narratívák folyamatosnak tűnnek a diagramon. Ha azonban a narratívakat összekapcsoljuk a pénzügyi mérföldkövekkel (és később az S2F-fel és az ár adatokkal), akkor inkább fázisoknak tűnnek hirtelen átmenetekkel:

Proof of Concept” – a Bitcoin fehér könyv után
Utalások” – az USD paritás után (1 BTC = 1 USD)
E-arany” – az első felezést követően, szinte arany paritás (1 BTC = 1 uncia arany)
Pénzügyi eszköz” – a második felezést követően (1 milliárd dollárnyi tranzakciós napi mérföldkő, jogi fogalom Japánban és Ausztráliában és pénzpiaci eszköz a CME és Bakkt tőzsdéken)

A fent bemutatott három példa a fázisátmenetre új perspektívát kínál a BTC és az S2F számára. Fontos, hogy ne csak a folyamatos idősorozatokra gondoljunk, hanem a hirtelen átmenetekkel járó szakaszokra is. Az S2FX modell fejlesztésekor a BTC-t minden egyes szakaszban új eszközként látom, teljesen más tulajdonságokkal. A következő logikus lépés a BTC fázisátmenetek azonosítása és számszerűsítése.

BTC S2F Cross Asset (S2FX) modell

Az alábbi ábra az eredeti S2F modellben használt havi BTC S2F és áradat-pontokat mutatja. Négy klaszter azonosítható be.

S2FX

Ez a négy klaszter is egyértelműen jelzi a fázisátmeneteket. A klaszterek számszerűsítése történhet oly módon, hogy minimalizáljuk a távolságot a havi BTC adatok és a klaszterek között. A jövőbeli kutatások így különféle klaszter algoritmusokra (pl. k- átlag algoritmus) fókuszálhatnak.

BTC_clusters

Mind a négy azonosított BTC klaszternek nagyon eltérő S2F-piaci érték kombinációja van, ami úgy tűnik, hogy konzisztens a felezéssel és a változó BTC narratívákkal.

1. BTC “Proof of concept” (S2F 1.3 és piaci érték $1 M)
2. BTC “Utalások” (S2F 3.3 és piaci érték $58 M)
3. BTC “E-arany” (S2F 10.2 és piaci érték $5.6 Mrd)
4. BTC “Pénzügyi eszköz” (S2F 25.1 és piaci érték $114 Mrd)

Ahogy a víz és az amerikai dollár is, ez a négy BTC klaszter is négy különböző eszközt képvisel különféle narratívával és jellemzőkkel. A BTC “Proof of concept”, aminek az értéke S2F 1.3 és piaci értéke mindössze 1 millió dollár teljesen más eszköz mint az a BTC Pénzügyi eszköz, aminek az S2F 25 az értéke és piaci értéke pedig 114 milliárd dollár.

Ezzel a BTC klaszterek fázisátmenetek perspektívával a BTC különböző eszközökbe sorolható, így új eszközöket is behozhatunk a modellbe mint az ezüst és az arany. Így ezzel a modell egy valós eszközökön átívelő (cross asset) modellé válik. Az ezüst és az arany értékeléséhez én a stock és flow számokat használom a nemrég megjelent Jan Nieuwenhuijs [6] által készített elemzésből és a 2019 decemberi árakat a TradingView alapján.

5. Silver S2F 33.3 (900,000/27,000 tonna) és piaci érték $561B
6. Gold S2F 58.3 (190,000/3,260 tonnes) és piaci érték $10,088B

S2FX

Az ábra a 4 számszerűsített BTC klasztert mutatja (plusz az eredeti BTC havi adatokat) és ezt az ezüst és az arany értékekkel egészíti ki. Ezek együtt egy tökéletes egyenes vonalat adnak.

S2FX modellezés

Regressziós elemzést használok a S2FX model készítéséhez. A legnagyobb eltérés az eredeti S2F modellhez képest, hogy itt az ezüst és arany S2F piaci érték adatokat használok a regressziós elemzésben. Az S2FX szignifikáns kapcsolatot mutat az S2F és ennek a hat eszköznek a piaci értéke között (alacsony p-érték F-teszt és alacsony p-érték koefficiensek), amelyek tökéletesen illeszkednek (99.7% R2).

formula

Az S2FX model képlete használható a következő BTC fázis/klaszter piaci értékének a becsléséhez
(BTC S2F 56 lesz 2020–2024-ben):
Piaci érték = exp(12.7598) * 56 ^ 4.1167 = $5.5T.

Ez azt jelenti, hogy a BTC ára 288.000 dollár lesz (ha adott 19 millió BTC 2020–2024-ben).

A BTC árfolyam előrejelzés jóval magasabb mint az eredeti tanulmányban jelzett 55.000 dolláros ár. Fontos azonban kiemelni, hogy a S2FX model az első lépés, és nem lett még ellenőrizve mások által.

Habár a hatodik megfigyelés alacsony, ennek ellenére én úgy értékelem az eredményt, hogy a S2FC modell valóban releváns. Az S2FX modellre úgy tekintek mint egy működő hipotézisre. A jövőbeli kutatások majd fókuszálhatnak arra, hogy további eszközöket hoznak be a modellbe. Azonban a legtöbb eszköznek alacsony S2F értéke van (≤1), és így nem igazán fontosak. Másrészről a gyémántnak nagyon magas az S2F értéke, viszont nagyon komplex az értékelése (nyers gyémánt/ bányászott gyémánt, karátok, különféle színek és fényességek, stb.)

Az S2FX modell lehetővé teszi az interpolációt, még az eredeti S2F model extrapolációt alkalmazott. Az eredeti S2F model olyan előrejelzést ad, amely kívül esik a modell készítésénél használt adathalmazon. Az új S2FX modell olyan előrejelzést ad, amely beleesik a képlet meghatározáshoz használt adathalmazba.

S2FX

Az interpoláció (bal) és az extrapolációs (jobb) példái – adatok kékkel, a Fekete vonal a modell, a piros pontok az előrejelzések

Konklúzió

Ebben a cikkben továbbfejlesztettem az alapját a jelenlegi S2F modellnek azáltal, hogy kivezettem az időt mint tényezőt, és új eszközöket vezetek be a modellbe (ezüst és arany). Az új modellt BTC S2F cross asset (S2FX) modellnek neveztem el. Ez az S2FX modell lehetővé teszi más eszközök mint az ezüst és arany együttes értékelését a BTC-vel egy képletben.

Elmagyaráztam a fázisátmenetek koncepcióját, amely új megközelítést vezet be a BTC és a S2F értékelésében. Ez vezetett el az S2FX modell megalkotásához.

Az S2FX modell képlete tökéletesen illeszkedik az adatokra (99.7% R2).

S2FX model előrejelzése szerint a következő BTC fázis/klaszter piaci értéke 5.5T USD. Ez azt jelenti, hogy a BTC árfolyama 288 ezer dollár less a 2020-2024 közötti időszakban.

Referenciák

[1] PlanB@100trillionUSDModeling Bitcoin Value with Scarcity, 2019 március

[2] Nick EmblowFalsifying Stock-to-Flow As a Model of Bitcoin Value, 2019 augusztus

[3] Marcel BurgerReviewing “Modelling Bitcoin’s Value with Scarcity”, 2019 szeptember

[4] Nic CarterHasu@HasuflVisions of Bitcoin — How major Bitcoin narratives changed over time, 2018 július

[5] Satoshi Nakamoto, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, 2008

[6] Jan NieuwenhuijsHow Much Silver Is Above Ground?, 2019 december

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.