A Bitcoinhoz kapcsolható energiafogyasztás 66-szorosára nőtt 2015 óta

Számos, a Bitcoin energiafogyasztásával kapcsolatos vita folyik napjainkban. A Citigroup most kiadott legújabb jelentése szerint a Bitcoinhoz kapcsolható tevékenységek 66-szor több áramot fogyasztanak, mint 2015-ben. A jelentés azt is megállapította, hogy a bányászattal járó szén-dioxid-kibocsátás valószínűleg egyre nagyobb ellenőrzésnek lesz alávetve a jövőben.

Ezt az állítást támasztja alá a Mastercard új kutatása is. A cég nemrégiben adta ki saját Carbon kalkulátorát, amely azt mutatja, hogy az emberek 54%-a úgy véli, hogy a környezet megóvása most sokkal fontosabb, mint a COVID-19 előtt volt.

A Citigroup elemzői azt is kijelentették, hogy:

“A Bitcoin értékének emelkedésével az energiafogyasztásnak is emelkedni kell.”

A Bitcoin árfolyama és villamos energia felhasználás nem egyenlő arányban korrelál egymással. Ugyanis a hálózat villamosenergia-felhasználása jóval lassabban növekszik, mint a Bitcoin árfolyama, amely ugyanebben az időszakban körülbelül 170-szeresére emelkedett.

A Citigroup jelentése a Cambridge University Alternative Finance Center adataira hivatkozva megállapította, hogy a Bitcoin hálózat globális áramigénye elérte az éves 143 terawattórát. Ez körülbelül 4%-kal magasabb, mint Argentína 2019-es teljes villamosenergia-termelése.

A Cambridge Bitcoin Villamosenergia-fogyasztási Index jelenleg a Bitcoin éves villamosenergia-fogyasztását Svédország és Malajzia fogyasztása közötti mennyiségre becsüli az éves 141,6 TWh-val.

Bitcoin energiafelhasználás

Kína vajon merre halad?

A jelentés azt sugallta, hogy Kína a környezetvédelmi aggályok miatt visszaszoríthatja a bányászatot:

„Ezeknek a „coinoknak” a bányászata és felhasználása kétségtelenül energiaigényes, és elterjedésükkel lehetséges, hogy nagyobb szabályozási ellenőrzésnek lesznek alávetve. Különösen, ha az Egyesült Államok továbbra is növeli kripto-lábnyomát, és a piacvezető Kína visszaszorítja a Bitcoin bányászatát, amennyiben az hátrányosan befolyásolja az éghajlat védelmi céljait.”

A Bitcoin környezeti hatásáról heves viták folynak. Sok érv vagy megcáfolta, vagy legalábbis sokkal bonyolultabbnak írta a helyzetet, mint azt az ellenfelek gondolták. Március végén a CoinMetrics társalapítója, Nic Carter alapos kutatásával megcáfolt néhányat e legfontosabb állítások közül.

Kijelentette, hogy a négy kínai tartományban, ahol a bányászat nagy része zajlik, rengeteg fölös energia van, és ennek nagy részét nap-, szél- és vízenergiából nyerik. Ezenkívül a kínai kormány valóban korlátozza vagy elvágja az áramot azáltal, hogy eltávolítja a felesleges energiát a hálózatból vagy az állami fogyasztásból, és ezzel mesterségesen tartja magasan az árat.

A profit fenntartása érdekében a bányászok általában a rendelkezésre álló legolcsóbb energiát használják fel. Éves migráció zajlik Szecsuán tartományba annak érdekében, hogy az esős évszakban kihasználják az olcsó vízenergiát. Tanulmányok szerint a Bitcoin bányászati létesítmények 39–76%-a megújuló energiát használ az üzemeléshez.