Az argentin központi bank megint adatokat gyűjt a kriptovalutákról

Az elmúlt napokban a világsajtó pénzügyi része elég komoly vészjelzéseket fogalmazott meg Argentína kapcsán. Az országot a hitelminősítők többsége a legalacsonyabb kategóriába sorolta, azután, hogy még március végén kiderült, az ország megint fizetésképtelen. Az ország elnökhelyettese, Cristina Fernandez de Kirchner jelentette be, hogy Argentínának nincs pénze visszafizetni 45 milliárd dollár adósságot. Kirchner szerint a Nemzetközi Valutaalaptól kapott hitel feltételei rendkívül szigorúak és elfogadhatatlanok. És nem sokkal ezen hírek felröppenése után az Argentin Központi Bank (BCRA) arra szólította fel a felügyelete alá tartozó bankokat, hogy számoljanak be minden ügyfelükről, akik kriptovalutákkal állnak kapcsolatban.

Az argentin központi bank szabályozást akar bevezetni

A felszólítás szerint a bankoknak minden lehetséges információt be kell szolgáltatniuk azon ügyfeleikrők, akik kriptotranzakciókat hajtottak végre. Az egyik helyi bitcoin-közösség által a Twitteren megjelentetett dokumentum szerint nagyjából mindent tudni akarnak az érintett ügyfelekről. A dokumentum visszaküldése kötelező, sőt, egyes források szerint a bankoknak még kutatásokat is végezniük kell, hogy felderítsék az ilyen ügyfeleket.

Az adatgyűjtés célja a BCRA szerint a “fizetési rendszer működésének vizsgálata”. A központi bank egyébként megerősítette az adatgyűjtés tényét, hangsúlyozva, hogy nem szankciókat akar az ilyen tranzakciókkal kapcsolatban bevezetni. A cél annak megértése, hogy szükség van-e Argentínában komolyabb szabályozásra a kriptovalutákkal kapcsolatban. Ez azért a helyi kriptos közösség részéről komolyabb ellenérzésekre talált. Ugyanis az argentin hatóságok a múltban már párszor megpróbálták szigorítani a kriptos szabályozásokat. Főleg, hogy a gazdaság nehézségei miatt egyre többen fordulnak a decentralizált digitális pénzek felé. És sajnos Dél-Amerikában láttunk már keményvonalas megközelítéseket. Például Bolíviában teljesen be vannak tiltva a kriptovaluták és a kriptotőzsdék is. Egyébként tavaly hasonló adatgyűjtést már elrendelt a BCRA az összes pénzügyi intézmény vonatkozásában. Tőlük azt kérték, hogy minden tranzakcióról számoljanak be, amiket platformjukon hajtanak végre. A helyzet tehát egyértelműen arra mutat, hogy az állam valamilyen módon kontrollt akar. Hiszen a tavalyi év végére már 1 millió felhasználónál is több volt a legnagyobb argentin kriptotőzsdén, a Ripión.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.