A Bitmain S21 bányászgépe brutális teljesítményre képes

Hamarosan új világ jön a bitcoin bányászat világában, ehhez kétség sem fér. A Bitmain, a világ vezető bitcoin bányászgép gyártója bemutatta Antminer termékeinek legújabb családját, az S21-es sorozatot. A sorozat jelenleg két termékből áll, az S21 Hyd nevet viselő vízhűtéses és az S21 léghűtéses változatából. Az S21 Hyd képes akár 335 terahash per másodperces teljesítményre, hatékonysági mutatója pedig 16 joule per terahash környékén van. A léghűtéses verzió 200 terahash per másodperc teljesítményt képes leadni és a hatékonysági mutatója 17,5 joule per terahash.

A Bitmain S21 gépeivel jelenleg nem tudja felvenni senki a versenyt

A hongkongi 2023-as Digitális Bányászati Csúcson bemutatott S21 a válasz a Canaan által nemrég bemutatott Avalon bányászgépekre. És elég csattanós a válasz, mert a Canaannak még a folyékony hűtéses gépe is 19,5 joule per terahash hatékonysági mutatóval működik, a léghűtéses bőven 21 joule per terahash felett van. Úgy tűnik, hogy a piacvezető bányászgép gyártók között a hatékonyságban lesz majd verseny, nem a teljesítményben. Mert a Microbt tervezett M53S++ folyadékhűtéses gépe is simán összehoz akkora teljesítményt, mint az S21, viszont a hatékonysága 22 joule per terahash környékén mozog.

A Bitmainhez kapcsolódó egyéb hír, hogy a cég új beszállítói szerződésen keresztül 54 millió dollárt fektetett be a Core Scientific cégébe. 27 ezer bitcoin bányászgépet szállítanak majd le a Core Scientificnek a szerződés keretén belül. A gépek természetesen még nem az S21-es sorozatból valók lesznek, hanem az S19J XP nevet viselő masinák. Ezek egészen korrekt, 151 terahash per másodperces teljesítményre képesek 21,7 joule per terahash hatékonysági mutató mellett. A bitcoin bányászati piacon tehát hatalmas szintlépés várható, olyan nagy, hogy sokak számára válik elérhetetlenné a verseny a legnagyobbakkal.