A Bitwise szerint csak most fog igazán beindulni a Bitcoin spot ETF

A Bitwise egyike azon 10 alapkezelőnek, mely januárban elindíthatta Bitcoin spot ETF-jét. A hatalmas sikerű befektetési termék 2 hónap alatt majdnem 9 milliárd dolláros nettó beáramlást tapasztalt, és a hírek szerint egy jó ideig nem fog lecsengeni a „digitális arany” iránti érdeklődés. A Bitwise munkatársa szerint 2024 második felében indulhat be igazán a beáramlás a Bitcoin spot ETF-be, mely iránt milliárd dolláros intézmények és vállalatok is érdeklődnek.

Az intézmények hamarosan készen állnak

Kétség sem fér hozzá, hogy az idei év eddigi szenzációja a januárban elfogadott Bitcoin spot ETF, mely a Grayscale értékesítési hullámai ellenére jelentős beáramlást generáltak az elmúlt két hónapban. A Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama többek között az ETF-ek beáramlásának hatására átlépte a 70 000 dolláros lélektani határt is, mellyel új történelmi csúcsot állított be. Ennek azért van igazán nagy jelentősége, mivel korábban még nem volt példa arra, hogy a világ vezető kriptovalutája közvetlenül a felezési esemény előtt döntse meg korábbi árfolyamcsúcsát. A Bitcoin-felezésig még 34 nap van hátra, és könnyen elképzelhető, hogy addigra a Bitcoin árfolyama belép az emlegetett 75 – 80 000 dolláros tartományba.

Ezt a fajta optimista előrejelzést Matt Hougan, a Bitwise munkatársa azzal támasztja alá, hogy a jelenleg zajló átvilágítási folyamatokban számos, több milliárd dolláros vállalat, cégcsoport és intézmény is érdeklődését fejezte ki a Bitcoin spot ETF iránt. Hougan, a Bitwise befektetési igazgatója a március 9-én kiküldött feljegyzésében elmondta, hogy számos megbeszélésen a Bitcoin spot ETF volt a központi téma, mely iránt nemcsak nagyvállalatok, hanem egyéni lakossági ügyfelek, kisebb vállalkozások, fedezeti alapok és kockázati-tőkekezelő társaságok is élénken érdeklődnek.

Felrobbant a Bitcoin árfolyama

Két hónapja hagyta jóvá az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) az első Bitcoin spot ETF-eket, melyek az első napokban tapasztalt Grayscale kiáramlási-dominancia után átvették az uralmat a tőzsdéken. Amellett, hogy ez a termék generálta minden idők legerősebb forgalmú első 24 óráját, mára már a Bitcoin spot ETF meghaladta az ezüst ETF-jét is, és népszerűségben jelentősen felülmúlja az arany ETF-jét.

A Bitcoin árfolyama a vizsgált ebben a két hónapban több, mint 60%-kal emelkedett meg, 2024 februárjában pedig minden idők legerősebb, közel 20 000 dolláros gyertyáját produkálta. A cikk írásakor a Bitcoin árfolyama átlépte a 71 000 dollárt is, mellyel új történelmi csúcsot állított be.

Fontos, hogy legyen a holnapnak is befektetője

A BitMEX Research adatai szerint a Bitcoin ETF-ek létrehozásuk óta 8,89 milliárd dolláros nettó beáramlást tapasztaltak, melyből a BlackRock dominanciája kiemelkedik. A közel 200 000 db Bitcoint birtokló vállalat megelőzte a MicroStrategy üzleti intelligencia céget annak ellenére, hogy a cég társalapítója, Michael Saylor az egyik legnagyobb Bitcoin-maxinak számít a világon. A BlackRock napi forgalma március 5-én meghaladta a 788 millió dolláros forgalmat is, mellyel abszolút csúcstartó a tíz ETF-et kibocsátó intézmény között.

Hougan bikás érzéseit már számtalanszor kifejezte, legutóbb február 29-én azt mondta, hogy az ETF-nek köszönhetően az eddigieknél jelentősebb hullám fogja elérni a kriptopiacot, mely jelentősen magasabbra fogja emelni a Bitcoin árfolyamát, mint azt korábban várták. Hougan hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak a jelen befektetőivel kell foglalkozni, számára a holnap befektetői éppúgy fontosak, mint a ma befektetői. Az átvilágítási trendek alapján a Bitwise igazgatója valószínűleg megalapozottan mondta, hogy a Bitcoin spot ETF-et 2024 második- és harmadik negyedévében fogja igazán elérni a tőke.

Amennyiben ez így lesz, és esetleg az Ethereum spot ETF-jét is elfogadja az SEC, izgalmas évnek néznek elébe a befektetők.