A blokklánc technológia kiüti a nyeregből a Facebookot és a Twittert

A blokklánc technológia kiaknázásán keresztül létrehozott Web3 elősegíti a korszerűtlen és fogyasztói igényeket semmibe vevő felületek megreformálását. Míg a Web2-n a felhasználók nem birtokolják tartalmaikat, addig a Web3 az ő kezükbe helyezi a hatalmat.

Napjainkban a közösségi média platformok ágazatát a Web2 vállalatok -ilyen a Meta (Facebook) és a Twitter- irányítják. Ezek a cégek begyűjtik a több milliárd felhasználó adatait és ezzel egyetemben több milliárd dolláros bevételre tesznek szert a megosztott tartalmak után. Ez rendkívül gyümölcsöző nem csupán számukra, hanem részvényeseiknek is. Ugyanakkor a felhasználók ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek s amellett, hogy hasznot húznak belőlük még áruba is bocsátják személyes információikat.

Azonban az elkövetkezendőkben a decentralizált social media -vagyis a Web3- a blokklánc technológia segítségével véget vethet mindennek és újra ügyfél központúvá válhatnak a közösségi hálózatok.

Cenzúra, avagy a szólásszabadság eltiprása

Sajnos gyakorta előfordul, hogyha egy felhasználó olyan tartalmat tesz közzé, amely nem egyezik a vállalat vezetésének szemléletmódjával, akkor nemes egyszerűséggel megfosztják véleménye kinyilatkoztatásától. Legjobb esetben mindössze a bejegyzést távolítják el, de megesik, hogy felfüggesztik vagy törlik a szóban forgó fiókot. Ebben a Facebook, az Instagram és a Twitter centralizált mivolta játssza a fő szerepet.

Hírhedt példa erre az az eset, amikor a Twitter 2021-ben végleg felfüggesztette a korábbi amerikai elnök, Donald Trump fiókját. Trump erőszakos megnyilvánulásai valóban retorziót érdemeltek, de a mikroblog vezetősége ezen lépésével úgy tűnik mellényúlt. A tiltás rávilágított arra, hogy a felhasználóknak vajmi kevés beleszólása van a Twitter döntéseibe annak ellenére, hogy ők képzik a cég értékét.

blokklánc technológia Web3

A következő negatívum, amit szintén a blokklánc technológia vívmányai másíthatnak meg, az a platformokhoz való kötöttség. Tegyük fel, hogy egy Instagram felhasználó, aki 1 millió követővel rendelkezik, YouTube csatornát szeretne indítani. A videómegosztó portálon ismét nulláról kell felépítenie megítélését, mert a különböző felületek nem állnak egymással összeköttetésben – így nincs mód arra, hogy szimplán átcsoportosítsa közönségét.

A Web3 ezzel szemben olyan megoldásokat vezet be, amelyek lecsökkentik a közvetítők létjogosultságát, nyitott ökoszisztémát hoz létre és új eljárásokkal segíti a pénzszerzést. Továbbá, a legfontosabb szempont, hogy a felhasználók nagyobb kontrollt kapnak tartalmaikra, illetve követőikre vonatkozóan.

A blokklánc technológia kiszorítja a kizsákmányolókat

Számos olyan platform kezdte már meg működését, amelynek fő célja, hogy a Web2 közösségi felületek helyébe lépjen. Efféle hálózat az Aave Team által megalkotott Lens Protocol és az Andreessen Horowitz kockázati tőketársaság támogatta DeSo is. Mostanáig olyan applikációkat indítottak útnak, mint a Lenster, a Phaver, az Iris (decentralizált Twitter) és a LensTube (decentralizált YouTube).

A Lens lehetővé teszi a kliensei számára, hogy egy NFT-n keresztül tartalmaikat és követőtáborukat hozzákapcsolják kriptovaluta tárcájukhoz. Ezenfelül, ha egy felhasználó posztol valamit, az automatikusan megjelenik az összes általuk használt platformon. Annak következtében, hogy a követők össze vannak kapcsolva az egyes közösségi médiák révén, minden egyes felületen ugyanannyi támogatóval rendelkeznek.

Pénzügyi viszonylatban, hirdetések helyett saját posztjaikat monetizálhatják majd, így generálva jövedelmet. Ez arra ösztönzi majd a tartalomgyártókat, hogy minőségibb és igényesebb tartalmakat osszanak meg. Az influenszerek is hozzájárulhatnak majd az adaptáció előmozdításához, ami mind nekik, mind pedig követőiknek is az előnyére válik a jövőben.

A Web3 tartalmaz minden olyan innovációt, amely a Web2-ből hiányzik, illetve a meglévő funkciók továbbfejlesztett és javított verzióját. Egyelőre nem tudni, hogy mikor valósul majd meg a webek közötti váltás, de egyre közelebb jutunk hozzá.